Wijziging huwelijksvermogensrecht

Standpunt

De KNB vindt dat het wettelijk huwelijksvermogensrecht een goede regeling moet bevatten voor de grootste groep gehuwden. Het voorstel voor wijziging van het huwelijksvermogensrecht moet daarom breder worden onderbouwd. Daarnaast denkt de KNB dat het voorgestelde stelsel in de praktijk tot problemen kan leiden omdat partners een goede administratie moeten gaan voeren. Gebeurt dat niet dan zal de afwikkeling van een gemeenschap na ontbinding er niet eenvoudiger op worden.

Toelichting

D66, PvdA en VVD presenteerden in september 2013 een initiatiefwetsvoorstel voor wijziging van het huwelijksvermogensrecht. De partijen willen de wettelijke gemeenschap van goederen beperken tot dat wat beide echtgenoten tijdens en door hun huwelijk door hun inspanning inbrengen. Bezittingen en schulden van voor het huwelijk en erfenissen en giften vallen niet meer standaard in de gemeenschap van goederen. De drie partijen denken dat dit systeem beter aansluit op de praktijk.

Nieuws over dit standpunt

Gemeenschap van goederen niet langer de standaard

Trouwen gebeurt in de toekomst niet langer standaard in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap. Het initiatiefvoorstel ‘Beperking wettelijke gemeenschap van goederen’ werd vandaag door...

Notariaat Magazine over dit standpunt

5 Artikelen