Logo KNB.nl
English

Factsheets

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceert eens per kwartaal factsheets met feiten en cijfers over het notariaat.

In de factsheets staan cijfers over de aantallen gepasseerde akten, werkzame notarissen en kandidaat-notarissen en ingeschreven testamenten. In de halfjaarlijkse factsheet Notaristelefoon is te zien welke vragen er bij de Notaristelefoon binnenkomen. De meest recente factsheets vindt u hieronder.

NIEUW: met ingang van december 2019 staan alle eerder verschenen factsheets online. Ga naar het overzicht

akten

Akten

In het eerste kwartaal van 2020 zijn 8 procent meer akten gepasseerd door de notaris dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De grootste stijging is zichtbaar in het aantal hypotheken en het aantal levenstestamenten. Het aantal oprichtingen van een stichting daalde juist.

leden-medewerkers

Leden en medewerkers

44 procent van de notarissen in Nederland is tussen de 50 en 60 jaar oud. Die leeftijd zien we bij de toegevoegd notarissen veel minder: 13 procent. Bijna de helft van de toegevoegd notarissen is 40-49 jaar. 34 procent van de toegevoegd notarissen is jonger dan 40.

testament-opmaken

Testamenten

Het aantal testamenten blijft stijgen. In het eerste kwartaal zijn 87.138 testamenten ingeschreven bij het Centraal Testamentenregister (CTR). Dat is 6,5 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze stijging is de afgelopen jaren ingezet.

notaristelefoon

Notaristelefoon

De Notaristelefoon heeft de tweede helft van 2018 3.747 vragen binnengekregen. De gemiddelde gespreksduur was 7,5 minuten. De meeste telefoontjes gingen over schenken en erven. De bellers beoordeelden de Notaristelefoon gemiddeld met een 8,6.