Logo KNB.nl
English

Factsheets

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceert eens per kwartaal factsheets met feiten en cijfers over het notariaat.

In de factsheets staan cijfers over de aantallen gepasseerde akten, werkzame notarissen en kandidaat-notarissen en ingeschreven testamenten. Twee keer per jaar verschijnt de factsheet Notaristelefoon, waarin te zien is welke vragen er bij de Notaristelefoon binnenkomen.

jaaroverzicht-cijfers-feiten

Trends in het notariaat

Wat is de ontwikkeling in het aantal gepasseerde akten over langere termijn? Is het aantal (kandidaat-)notarissen de afgelopen jaren gegroeid of afgenomen?

akten

Akten

Het vierde kwartaal is traditioneel het drukst in het notariaat. Er werden 453.190 akten gepasseerd. Dat is ruim 18 procent meer dan een kwartaal eerder en 6 procent meer in vergelijking tot het vierde kwartaal in 2015. 

leden-medewerkers

Leden en medewerkers

60 procent van de 783 notariskantoren wordt gerund door één notaris. Het aantal medewerkers dat in het notariaat werkt, stijgt. Er werken ruim 100 medewerkers meer dan vorig kwartaal en bijna 500 meer dan een jaar geleden. Het aantal notarissen en kandidaat-notarissen is vergeleken met het vorige kwartaal nagenoeg gelijk gebleven. Het aantal toegevoegd notarissen laat een stijging zien.

testament-opmaken

Testamenten

In het vierde kwartaal van 2016 zijn er 78.561 akten bij het Centraal Testamentenregister (CTR) ingeschreven. Dit zijn ongeveer 1.500 akten meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Er zijn in het vierde kwartaal 27.188 levenstestamenten geregistreerd. Een stijging van bijna 25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Inschrijven van een levenstestament in het CLTR is niet verplicht, maar wint wel steeds meer terrein.

notaristelefoon

Notaristelefoon

In 2016 kwamen dagelijks 42 vragen binnen bij de professionals van de Notaristelefoon. De meeste vragen gaan over schenken en erven. De professionals die de Notaristelefoon bemensen krijgen ook vragen van zakelijke bellers. 25% van hen is werkzaam in de zorgsector.