Logo KNB.nl
English

Factsheets

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceert eens per kwartaal factsheets met feiten en cijfers over het notariaat.

In de factsheets staan cijfers over de aantallen gepasseerde akten, werkzame notarissen en kandidaat-notarissen en ingeschreven testamenten. Twee keer per jaar verschijnt de factsheet Notaristelefoon, waarin te zien is welke vragen er bij de Notaristelefoon binnenkomen.

akten

Akten

In het vierde kwartaal van 2018 zijn opnieuw meer akten gepasseerd dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal levenstestamenten blijft toenemen: een stijging van 38 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Het aantal huwelijkse voorwaarden is opnieuw afgenomen.

leden-medewerkers

Leden en medewerkers

Het aantal notarissen, toegevoegd notarissen en kandidaat-notarissen en medewerkers is het afgelopen kwartaal gestegen. Inmiddels werken er 1.900 kandidaat-notarissen in het notariaat. De afgelopen 5 jaar is dit aantal niet zo hoog geweest. Een derde van hen is 30-39 jaar oud.

testament-opmaken

Testamenten

Traditiegetrouw is het laatste kwartaal van het jaar het drukst als het gaat om testamenten. Ook worden dan de meeste testamenten bij het Centraal Testamentenregister (CTR) ingeschreven. Het vierde kwartaal van 2018 waren dit er 88.184: een toename van bijna 7 procent ten opzichte van 2017.

notaristelefoon

Notaristelefoon

De Notaristelefoon heeft het afgelopen halfjaar 3.747 vragen binnengekregen. De gemiddelde gespreksduur is 7,5 minuten. 58 procent wordt doorverwezen naar de notaris. De meeste telefoontjes gaan over schenken en erven. De bellers beoordelen de Notaristelefoon gemiddeld met een 8,6.