Logo KNB.nl
English

Factsheets

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceert eens per kwartaal factsheets met feiten en cijfers over het notariaat.

In de factsheets staan cijfers over de aantallen gepasseerde akten, werkzame notarissen en kandidaat-notarissen en ingeschreven testamenten. Twee keer per jaar verschijnt de factsheet Notaristelefoon, waarin te zien is welke vragen er bij de Notaristelefoon binnenkomen. Ten slotte zijn factsheets beschikbaar met trends over langere termijn.

akten

Akten

In het derde kwartaal van dit jaar zijn 396.987 akten gepasseerd, een toename van 3.130 akten (1 procent) ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal levenstestamenten is met 38 procent toegenomen. En huwelijkse voorwaarden juist met 32 procent afgenomen: een gevolg van de nieuwe wet beperkte gemeenschap van goederen per 1 januari.

leden-medewerkers

Leden en medewerkers

Het aantal toegevoegd notarissen, kandidaat-notarissen en medewerkers is het derde kwartaal van 2018 gestegen ten opzichte van hetzelfde een jaar eerder. De grootste stijging is zichtbaar bij de toegevoegd notarissen: 21 procent. In totaal werken er nu 327 mensen meer in het notariaat dan een jaar eerder.

testament-opmaken

Testamenten

In het derde kwartaal van 2018 zijn 72.242 akten bij het Centraal Testamentenregister (CTR) ingeschreven. Dit is een stijging van 2.355 akten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal testamenten steeg. Het aantal huwelijkse voorwaarden met een bepaling met betrekking tot het overlijden daalde met 28 procent.

notaristelefoon

Notaristelefoon

De Notaristelefoon heeft het afgelopen halfjaar 4.880 vragen binnengekregen. Verreweg de meeste gaan over schenken en erven. Ook over levenstestament en volmacht wordt vaak gebeld. Een gesprek duurt gemiddeld 7 minuten. 56 procent van de bellers wordt doorverwezen naar de notaris.

jaaroverzicht-cijfers-feiten

Trends in het notariaat

Wat is de ontwikkeling in het aantal gepasseerde akten over langere termijn? Is het aantal (kandidaat-)notarissen de afgelopen jaren gegroeid of afgenomen?