Logo KNB.nl
English

Factsheets

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceert eens per kwartaal factsheets met feiten en cijfers over het notariaat.

In de factsheets staan cijfers over de aantallen gepasseerde akten, werkzame notarissen en kandidaat-notarissen en ingeschreven testamenten. In de halfjaarlijkse factsheet Notaristelefoon is te zien welke vragen er bij de Notaristelefoon binnenkomen. De meest recente factsheets vindt u hieronder.

NIEUW: met ingang van december 2019 staan alle eerder verschenen factsheets online. Ga naar het overzicht

akten

Akten

In het derde kwartaal van 2019 zijn opnieuw meer akten gepasseerd dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal levenstestamenten steeg met 33 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Ook het aantal testamenten, verklaringen van erfrecht en hypotheekakten is gestegen.

leden-medewerkers

Leden en medewerkers

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar is het aantal toegevoegd notarissen toegenomen. Dit geldt ook voor het aantal kandidaat-notarissen en overige medewerkers notariaat. Het aantal notarissen is stabiel gebleven. Er zijn momenteel 769 notariskantoren, waarvan 454 eenmanskantoren.

testament-opmaken

Testamenten

In het derde kwartaal van 2019 is het aantal testamenten, dat in het Centraal Testamentenregister (CTR) wordt ingeschreven, gestegen: met 10,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Testamenten moeten verplicht worden ingeschreven in het CTR.

notaristelefoon

Notaristelefoon

De Notaristelefoon heeft het afgelopen halfjaar 3.747 vragen binnengekregen. De gemiddelde gespreksduur is 7,5 minuten. 58 procent wordt doorverwezen naar de notaris. De meeste telefoontjes gaan over schenken en erven. De bellers beoordelen de Notaristelefoon gemiddeld met een 8,6.