Logo KNB.nl
English

Factsheets

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceert eens per kwartaal factsheets met feiten en cijfers over het notariaat.

In de factsheets staan cijfers over de aantallen gepasseerde akten, werkzame notarissen en kandidaat-notarissen en ingeschreven testamenten. Twee keer per jaar verschijnt de factsheet Notaristelefoon, waarin te zien is welke vragen er bij de Notaristelefoon binnenkomen.

akten

Akten

In het tweede kwartaal van 2019 zijn opnieuw meer akten gepasseerd dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal levenstestamenten steeg met 41 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Ook het aantal testamenten, schenkingen en huwelijkse voorwaarden is gestegen.

leden-medewerkers

Leden en medewerkers

Het aantal kandidaat-notarissen is het afgelopen kwartaal licht gedaald. Wel is er een stijging in het aantal notarissen, toegevoegd notarissen en overige medewerkers in het notariaat. Bij die laatste groep is een forse toename zichtbaar. Er zijn momenteel 771 notariskantoren.

testament-opmaken

Testamenten

Het aantal testamenten dat het tweede kwartaal van 2019 bij het Centraal Testamentenregister (CTR) is ingeschreven, is met 13 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook het levenstestament en de volmacht blijven ongekend populair.

notaristelefoon

Notaristelefoon

De Notaristelefoon heeft het afgelopen halfjaar 3.747 vragen binnengekregen. De gemiddelde gespreksduur is 7,5 minuten. 58 procent wordt doorverwezen naar de notaris. De meeste telefoontjes gaan over schenken en erven. De bellers beoordelen de Notaristelefoon gemiddeld met een 8,6.