Logo KNB.nl
English

Factsheets

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) publiceert eens per kwartaal factsheets met feiten en cijfers over het notariaat.

In de factsheets staan cijfers over de aantallen gepasseerde akten, werkzame notarissen en kandidaat-notarissen en ingeschreven testamenten. Twee keer per jaar verschijnt de factsheet Notaristelefoon, waarin te zien is welke vragen er bij de Notaristelefoon binnenkomen.

akten

Akten

In het eerste kwartaal van 2019 zijn opnieuw meer akten gepasseerd dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder, een toename van bijna 15.000. Het aantal levenstestamenten steeg met 39 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Ook het aantal testamenten en huwelijkse voorwaarden is gestegen.

leden-medewerkers

Leden en medewerkers

Het aantal notarissen, toegevoegd notarissen en kandidaat-notarissen en medewerkers is het afgelopen kwartaal licht gedaald. Wel is er een forse stijging in het aantal medewerkers in het notariaat. Landelijk gezien valt 70 procent van de werknemers in het notariaat in die categorie. 

testament-opmaken

Testamenten

Het aantal testamenten dat het eerste kwartaal van 2019 bij het CTR is ingeschreven is met 11 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook zijn er meer levenstestamenten ingeschreven: een stijging van 25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

notaristelefoon

Notaristelefoon

De Notaristelefoon heeft het afgelopen halfjaar 3.747 vragen binnengekregen. De gemiddelde gespreksduur is 7,5 minuten. 58 procent wordt doorverwezen naar de notaris. De meeste telefoontjes gaan over schenken en erven. De bellers beoordelen de Notaristelefoon gemiddeld met een 8,6.