Logo KNB.nl
English

Werken bij de notaris

Werk je bij de notaris? Dan geef je mensen een groot goed: rust en zekerheid. Je zorgt ervoor dat zij hun zaken goed regelen. De (kandidaat-)notaris adviseert, de klerk bereidt een akte voor, de secretaresse staat cliënten te woord. Ieder zijn rol, ieder zijn bijdrage. Het ene moment vraagt om een rechte rug of vasthoudendheid. Het andere moment om betrokkenheid of verbinding. Je vindt de juiste balans tussen persoonlijke en inhoudelijke ondersteuning.

Meer weten over de rol die je als notaris speelt? Kijk op notarisworden.nl. Daar doen jonge notarissen een boekje open over het vak.

Benieuwd over welke momenten het gaat?
Bekijk de video (1.47 min.)

Boerderij_Still02

Studie en stage

Welke opleidingen zijn er voor het notariaat? De studie notarieel recht is de basis als je (kandidaat-)notaris wilt worden. Maar ook met hbo-rechten of een secretaresse-opleiding kun je aan de slag bij een notariskantoor.

Kandidaat-notaris worden

Heb je de studie studie notarieel recht afgerond? Dan kun je gaan werken als kandidaat-notaris bij een notariskantoor. Je volgt de eerste drie jaar een beroepsopleiding waarin je leert om de theorie in de praktijk te brengen.

(Toegevoegd) notaris worden

De eerste zes jaar die je als kandidaat-notaris werkt heten je stagejaren. Heb je je stage en beroepsopleiding afgerond? Dan kun je als je wilt doorgroeien tot (toegevoegd) notaris.

Klerk, medewerker of secretaresse worden

Als klerk, notarieel medewerker of secretaresse ben je van groot belang voor een notariskantoor. Je neemt veel werk uit handen van de (kandidaat-)notaris.

Zij-instroom en herintreden

Ben je rechter, advocaat, klerk of universitair docent? En wil je je carrière voortzetten als kandidaat-notaris in het notariaat? Als je relevante werkervaring hebt, hoef je misschien minder lang stage te lopen bij het notariskantoor waar je gaat werken.

Hoe bevalt het notariaat?

Wij vroegen het een kandidaat-notaris, notaris, klerk en student notarieel recht.