Logo KNB.nl
English

Kandidaat-notaris Andy Furr over studie en werk

Andy Furr zit goed op zijn plek bij Van Doorne op de Amsterdamse Zuidas. Hij houdt zich bezig met vastgoed en werkt samen met advocaten en fiscalisten. Waarom koos hij voor het notariaat? En wat maakte zijn studie notarieel recht zo levendig?

andy
Andy Furr

Waarom heb je deze studie gekozen?

Ik keek als tiener heel graag naar die advocatenseries. Alleen ben ik niet iemand die constant de aanval wil inzetten. Toen kwam ik automatisch uit op het notariaat.

Een notaris voorkomt problemen in de toekomst en hij treedt op als onafhankelijk vertrouwenspersoon tussen twee partijen. Deze rol spreekt mij erg aan. Ik heb verder een sterk rechtvaardigheidsgevoel en het recht boeit mij erg.

Hoe is je studie bevallen?

Ik vond het een leuke, kleine studie. Je weet al snel wie in je jaar zit en vormt een hechte groep. Docenten waren actief in de studievereniging en gingen mee op studiereis. Kantoren organiseerden vaak notariële masterclasses en talentendagen. De studievereniging organiseerde veel kantoorbezoeken. Ik was bestuurslid van de studievereniging en kwam zo ook veel in contact met toekomstige werkgevers/kantoren. De studie en mijn studietijd was dus erg levendig. Wel moet je als je de studie notarieel recht volgt veel van lezen houden. Je moet snel kunnen samenvatten en verbanden kunnen leggen. Langzaam maar zeker krijg je grip op het systeem. Vervolgens moet je binnen het besloten systeem van instrumenten tot een oplossing komen. En dit vraagt de nodige creativiteit.

Heb je stage gelopen tijdens je studie?

Ik heb tijdens mijn studie meerdere stages gelopen. Het is belangrijk om echt bij kantoren binnen te komen. Dan zie je pas hoe het er op een kantoor aan toe gaat. Elk kantoor heeft een andere sfeer, een ander type mensen. Het moet klikken.

Tijdens mijn eerste stage bij een klein kantoor in het zuiden van Nederland kwam ik erachter dat een klein kantoor niet goed bij mij past. Ik heb later nog stage gelopen bij Loyens & Loeff en De Brauw Blackstone Westbroek. Na een aantal jaren aan de slag te zijn geweest bij De Brauw Blackstone Westbroek werk ik nu bij Van Doorne.

Wat houdt je werk in?

Ik werk op de afdeling Vastgoed. Op deze brede afdeling passeert van alles de revue. Van de overdracht van een woning aan een particulier tot het verkopen van een portefeuille met 500 woningen aan een buitenlandse investeringsmaatschappij. Maar denk ook aan bijvoorbeeld het splitsen van flatgebouwen in appartementsrechten, het uitgeven van gronden in erfpacht, vastgoedveilingen, vastgoedfinancieringen en het adviseren van ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.

Ik houd mij binnen de afdeling vooral bezig met grote internationale vastgoedtransacties en vastgoedfinancieringen, waarbij ik veel ervaring heb met het opzetten van gestructureerde verkoopprocessen. Je groeit binnen een kantoor vanzelf naar het hoekje waar je de meeste feeling mee hebt. En je krijgt volop de ruimte je hierin te ontwikkelen.

Ik vind het mooi om bij te dragen aan belangrijke momenten van particulieren. Bijvoorbeeld een jong stel dat dolblij is dat de financiering van hun woonhuis rond is.

Wat vind je leuk aan het notariaat?

Ik vind het mooi om als notaris bij te dragen aan belangrijke momenten van particulieren. Bijvoorbeeld een jong stel dat dolblij is dat de financiering van hun woonhuis rond is. Of als ik een cliënt van goed advies heb voorzien. De closing van grote transacties is ook een mooi moment. Dan is er een afsluitende borrel met cliënten en verschijnt de dag erna het persbericht. En aan dat dossier heb ik dan meegeholpen!

Daarnaast vind ik de afwisseling per dag leuk. Ik heb een lijstje met dingen die ik die dag wil doen, maar het loopt altijd anders. Elke keer is er iets aan de hand. En dan kun je hierover sparren met je teamgenoten. Die afwisseling zorgt overigens wel voor onvoorspelbaarheid. Het is wel eens voorgekomen dat ik een concert moest afzeggen, omdat er iets tussen was gekomen.

Wat zijn handige eigenschappen in het notariaat?

Betrouwbaar, accuraat, slim. Ook empathisch vermogen is handig. Zodat je weet hoe de cliënt zich voelt. Het is toch mensenwerk.

Heb je nog tips voor rechtenstudenten die overwegen het notariaat in te gaan?

Loop eens mee in een notariskantoor. Bijvoorbeeld via de in-housedagen van Stichting Student en Praktijk (STEP). En onthoud dat het notariaat heel divers is. Van een eenpitter tot een specialist op een groot kantoor. Ik denk dat veel studenten het beeld hebben van een notaris achter een antiek bureau met een sigaar in de mond. Er zit veel meer in. Zorg dat je er goed achter komt wat het notariaat je te bieden heeft. En als de rechtsgebieden familierecht, onroerendgoedrecht en ondernemersrecht je goed liggen tijdens je studie, kun je het notariaat in om jezelf hierin te specialiseren.

Meer lezen?

Wil Andy ooit notaris worden? Lees het vervolg.

andy

Andy Furr studeerde Notarieel Recht op Universiteit Leiden en haalde zijn Master-diploma in 2010. In 2014 heeft hij de Notariële Beroepsopleiding afgerond. Hij doorloopt op dit moment als kandidaat-notaris de verplichte beroepsstage. Hierna heeft hij de ambitie om notaris te worden.

Met dank aan Van Doorne