Logo KNB.nl
English

Studie en stage

De studie notarieel recht is de basis als je notaris wilt worden. Maar ook met bijvoorbeeld een hbo-studie rechten of een opleiding tot juridisch secretaresse kun je prima aan de slag in het notariaat.

(Kandidaat-)notaris worden

Wil je (kandidaat-)notaris worden? Dan speel je een onmisbare rol op de belangrijkste momenten van mensen en bedrijven. Kijk op notarisworden.nl wat jouw rol op die momenten kan zijn. 

De studie notarieel recht is een brede, praktijkgerichte opleiding. Je doet kennis op over:

 • personen- en familierecht;
 • huwelijksvermogensrecht;
 • onroerendgoedrecht;
 • ondernemingsrecht;
 • erfrecht;
 • fiscaal recht, voor zover relevant in notariaat;
 • notariële wetgeving.

Er is veel aandacht voor je schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid. Aan het einde van je studie schrijf je een scriptie. Je kunt de studie ook in deeltijd volgen.

Volg notarieel recht op een van de volgende 5 universiteiten:

screenshot-studie-videoStudie notarieel rechtScholiere Marieke loopt een dagje mee op de universiteit in Groningen

Studentenstage

Een of meerdere stages tijdens je studie is vaak mogelijk, maar niet verplicht. Veel studenten maken er gebruik van om praktijkervaring op te doen. Je krijgt een realistisch beeld van het werk van een notaris. Veel kantoren bieden de mogelijkheid om als student stage te lopen. Je krijgt de mogelijkheid de dagelijkse praktijk van een (kandidaat-)notaris te leren kennen en aanwezig te zijn bij besprekingen met cliënten. Bovendien kun je de sfeer op kantoor proeven en kijken of een kantoor bij je past.

Goed om te weten

 • Je kunt lid worden van een notariële studievereniging. Voor de gezelligheid, maar ook om kennis uit te wisselen. En om bijvoorbeeld regelmatig een notariskantoor te bezoeken.
 • Ben je al bezig met een universitaire rechtenstudie? Informeer dan hoe en tot wanneer je kunt kiezen voor de notariële richting.
 • Juristen met een notariële opleiding komen zeker niet alleen in het notariaat terecht. Ook de overheid, het bedrijfsleven, de rechterlijke macht, de onroerendgoedbranche en het bank- en verzekeringswezen hebben belangstelling voor notarieel juristen.
 • Heb je een buitenlandse Bachelor of Master notarieel recht? En wil je in Nederland als (kandidaat-)notaris werken? Lees dan de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties kandidaat-notaris. Neem bij vragen contact op met de KNB via telefoonnummer 070 3307111 of e-mailadres pz@knb.nl.
tim-wierenga

Waar vind je tegenwoordig nog een adviseur die neutraal tussen de partijen in staat? En iedereen de helpende hand biedt. Dat vind ik juist zo mooi aan het beroep.

Lees Tims verhaal

Tim studeert sinds 2010 notarieel recht aan Rijksuniversiteit Groningen.

Klerk, medewerker of secretaresse

Om te werken in het notariaat heb je een juridische achtergrond nodig of dien je in ieder geval hier afiniteit/interesse in te hebben. Wil je werken als notarieel secretaresse of notarieel medewerker? Dan is een afgeronde opleiding op het gebied van rechten of een secretariële opleiding een goede basis, bijvoorbeeld:

 • de studie hbo-rechten;
 • een juridisch-administratieve mbo-opleiding;
 • een opleidingen tot juridisch secretaresse.

Goed om te weten

 • Wil je aan de slag als bijvoorbeeld paralegal of professional support lawyer op een groot (advocaten-/)notariskantoor? Dan wordt vaak hbo/wo-niveau gevraagd.
 • Hogeschool Utrecht start in september 2018 met een nieuwe afstudeerrichting van de vierjarige deeltijdopleiding hbo-rechten: register notarisklerk. De specifieke modules van deze afstudeerrichting zijn zodanig ingericht dat de hbo-jurist wordt opgeleid om te werken in de notariële praktijk. Vandaar dat het onderwijs een combinatie is van (juridische) inhoud en taal- en gespreksvaardigheden. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor digitalisering in het recht en hoe dit te benutten binnen de notariële praktijk. De studie is geschikt voor professionals die al werkzaam zijn in het notariaat en de graad hbo Bachelor of Law willen behalen en voor professionals die hbo-jurist/register notarisklerk willen worden.
 • Verder kun je door na- en bijscholing in het register-notarisklerk worden opgenomen. Kijk voor meer informatie bij Instituut voor na- en bijscholing van Notariële Medewerkers (zie: website van INM), Stichting Opleiding Medewerkers in het Notariaat (zie: website van SOMN) of FBN Juristen (zie: website van FBN Juristen)