Logo KNB.nl
English

Kantoorkeuze

Notariskantoren kunnen sterk van elkaar verschillen. Zowel in omvang als in de aard van de werkzaamheden. Welk notariskantoor past bij jou?

Spreekt de algemene praktijk je aan? Of wil je specialist worden in één rechtsgebied? Voel je je prima thuis in de drukte van een groot advocaten- en notariskantoor? Of heb je liever een praktijk in een dorp.

Allround of gespecialiseerd?

Er zijn kleine kantoren met bijvoorbeeld één notaris, een of twee kandidaat-notarissen en een klerk. Denk bij een groot notariskantoor aan een bezetting van zes notarissen, meer dan 15 kandidaat-notarissen en heel veel andere (juridisch) medewerkers.

  • Allround Bij een klein kantoor ben je meer allround bezig. Als je er gaat werken heb je al snel zelfstandig contact met cliënten en je werkt aan verschillende rechtsgebieden. De ene dag help je iemand met zijn testament en de andere dag passeer je een akte van levering van een huis.
  • Gespecialiseerd Naarmate het notariskantoor groter wordt, werk je meer gespecialiseerd. Dit kan bij je passen als één specifiek rechtsgebied je sterk aanspreekt. Je wordt dan binnen het kantoor specialist op dit rechtsgebied. Soms zijn notariskantoren zelf ook gespecialiseerd in bijvoorbeeld mediation of ondernemingsrecht.

Zuiver notarieel of multidisciplinair?

Naast de zuivere notariskantoren zijn er ook multidisciplinaire kantoren. Dit zijn kantoren waar (kandidaat-)notarissen, advocaten en/of belastingadviseurs met elkaar samenwerken. Je werkt dan in een multidisciplinair team mee aan een vaak complexe (internationale) opdracht. Als (kandidaat-)notaris breng je dan de noodzakelijke notariële kennis in.

Er zijn multidisciplinaire kantoren van verschillende grootte. Van een groot kantoor aan de Amsterdamse Zuidas met 10 notarissen en 60 kandidaat-notarissen tot een kleiner notaris- en advocatenkantoor in de stad.

Formeel of informeel?

Probeer als je solliciteert om in te schatten of de cultuur van het notariskantoor je aanspreekt. De meeste notariskantoren zijn met hun tijd meegegaan. Een interieur met antieke meubelen en elke dag in pak naar je werk kom je nog maar weinig tegen. Belangrijker is de vraag hoe er binnen het kantoor wordt samengewerkt. Is dat formeel of informeel? Kun je bij collega's binnenlopen voor vragen? Wordt lief en leed met elkaar gedeeld? Of is er een meer zakelijke omgang tussen collega's?

Informeer ook naar de mogelijkheden om jezelf binnen een kantoor te ontwikkelen. Als je gaat werken in het onroerendgoedrecht, kun je dan op termijn ook werk in een ander rechtsgebied doen?

Mogelijkheden buiten het notariaat

Je kunt ook besluiten dat je buiten het notariaat wilt werken. Sectoren als de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs, de rechterlijke macht, de onroerendgoedbranche en het bank- en verzekeringswezen hebben veel belangstelling voor juristen die de opleiding notarieel recht hebben afgerond.