Logo KNB.nl
English

Tim Wierenga over zijn studie notarieel recht

Tim Wierenga woont in Groningen en is bijna klaar met zijn studie notarieel recht. Hij is zich via stages nog volop aan het oriënteren op de arbeidsmarkt. Ooit wil hij notaris worden. Dan wordt hij die onpartijdige adviseur die alle partijen de helpende hand biedt. Dat is de rol die hem zo aantrekt in het beroep notaris.

tim-wierenga
Tim Wierenga

Waarom koos je voor notarieel recht?

In de derde klas, toen ik 14 jaar was, begon ik na te denken over een rechtenstudie. Ik ging op mijn 18e rechten studeren en ging er heel open in. Na het eerste jaar moest ik kiezen en toen kwam naar voren dat ik privaatrecht heel leuk vond. Mensen hebben onderling problemen en die moeten opgelost worden. Na een borrel bij een studievereniging was duidelijk dat ik notarieel recht wilde studeren. Ik heb toen veel gepraat met de aanwezige docenten. Hun verhalen uit de praktijk spraken mij erg aan.

Hoe bevalt je studie?

Notarieel recht is als het ware privaatrecht 'extra large'. Mijn lievelingsvak is ondernemingsrecht. Fijn puzzelen met details en wensen en kijken hoe alles past binnen het systeem. Personen- en familierecht spreekt mij ook aan. De fiscale vakken zijn erg technisch en dit maakt het droog. Terwijl fiscale kennis wel heel belangrijk is. Je kunt er als notaris veel meerwaarde mee creëren. Je klanten merken het in hun portemonnee.

Hoe heb je je stages ervaren?

Ik vond de stages toch wel shocking. In positieve zin hoor! Het verschil met de opleiding is zo groot. Mijn eerste stage was bij een eenpitter: een notaris en een aantal klerken. Dat was al echt heel leuk. Er kwamen de hele dag mensen over de vloer, dit maakte het heel dynamisch. Mijn stage bij Loyens & Loef was weer heel anders. Ik had contact met advocaten en fiscalisten, maar minder met cliënten en er waren complexere rechtsvragen. Ik ga nu nog stage lopen bij een middelgroot regiokantoor. Daar verwacht ik weer meer contact met mensen te hebben. En er werken alleen notarissen. Dat is ook wel weer leuk om mee te maken.

Waar vind je tegenwoordig nog een adviseur die neutraal tussen de partijen in staat? En iedereen de helpende hand biedt. Dat vind ik juist zo mooi aan het beroep.

Heb je nog tips voor rechtenstudenten die overwegen notarieel recht te studeren?

Je moet niet denken dat notarieel recht beperkend is. Ik denk dat maar een kwart van de studenten eindigt in het notariaat. Drie kwart gaat andere dingen doen. Ze gaan de wetenschap in, werken in het verzekerings- of bankwezen of bij accountantskantoren. Of ze worden echtscheidingsadvocaat. Je kan heel veel kanten op. Als je niet de juiste voorlichting hebt gehad, zie je dit over het hoofd. Probeer als rechtenstudent zoveel mogelijk informatie te verzamelen.

Welke eigenschappen zijn belangrijk in het notariaat?

Secuurheid en integriteit zijn wel de kerneigenschappen. Een akte mag geen fouten bevatten, anders loop je er jaren later tegenaan. Daarnaast moet je integer zijn. Mensen vertrouwen je heel belangrijke zaken toe. Dit vertrouwen mag je niet beschamen. Je moet je mond kunnen houden over gevoelige zaken.

Verder moet je houden van puzzelen met taal. Daar ben je veel mee bezig. Dat geldt voor elk rechtsgebied. Je moet een probleem plaatsen binnen een systeem dat uitsluitend uit letters bestaat.

Meer lezen?

Hoe bevalt het Tim bij de studievereniging? Lees het vervolg.

tim-wierenga

Tim Wierenga koos na zijn eerste jaar rechten op de Rijksuniversiteit Groningen voor de studie notarieel recht. Hij is nu bezig met zijn Master.

Tim woont in Groningen. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met triathlon.