Logo KNB.nl
English

Kandidaat-notaris worden

En dan ben je afgestudeerd en mag je echt aan de slag. Heb je gesolliciteerd naar een functie als kandidaat-notaris en ben je aangenomen? De eerste zes jaar als kandidaat-notaris heten officieel stagejaren. Hoewel deze term anders doet vermoeden, ben je volledig in dienst en ontvang je een normaal salaris.

Als kandidaat-notaris speel je een onmisbare rol op de belangrijkste momenten van mensen en bedrijven. Deze momenten vragen om meer dan juridische kennis. Wat jij als persoon komt brengen, is minstens zo belangrijk. Kijk op notarisworden.nl wat jouw rol op die momenten kan zijn.

Beroepsopleiding

Tijdens de eerste drie stagejaren volg je naast je werk de notariële beroepsopleiding. Je leert praktische vaardigheden en je vergroot je kennis over notarieel recht. Je ontmoet veel collega's die ook hun stagejaren doorlopen. Een uitstekende gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en een gezellige tijd te hebben. Je raakt volledig vertrouwd met de kantoorpraktijk en met bijvoorbeeld het voeren van gesprekken met cliënten. Uitgangspunt is dat het notariskantoor de kosten van de beroepsopleiding betaalt.

Tijdens de opleiding ben je per week een aantal uren kwijt aan thuisstudie. Een of twee keer per maand is er een centrale bijeenkomst. Na het eerste jaar en het derde jaar leg je een mondeling examen af. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Beroepsopleiding Notariaat.

Bekijk ook het videoverslag (2:12 min) van de bijeenkomst waarbij deelnemers aan het einde van de beroepsopleiding hun businesscases presenteerden (januari 2019).

andy

Ik vind het mooi om bij te dragen aan belangrijke momenten van particulieren. Bijvoorbeeld een jong stel dat dolblij is dat de financiering van hun woonhuis rond is.

Lees Andy's verhaal

Andy is sinds mei 2015 kandidaat-notaris bij Van Doorne in Amsterdam.

Bevoegdheden als kandidaat-notaris

Laat je niet misleiden door het voorvoegsel 'kandidaat'. Je bent als kandidaat-notaris verantwoordelijk voor je eigen dossiers. En je krijgt te maken met alle aspecten van het vak. Het enige verschil met de notaris is dat je geen akten mag ondertekenen. En je draagt geen eindverantwoordelijkheid.

Waarneming

Je bent alleen tekenbevoegd als je de notaris vervangt tijdens vakantie of ziekte. Deze waarneming mag je pas doen na afronding van de beroepsopleiding en drie stagejaren. Als je de notaris waarneemt heb je dezelfde rechten, bevoegdheden en verplichtingen als een notaris.

Bij zware waarneming gelden weer andere eisen. Er is sprake van zware waarneming als bijvoorbeeld de notaris stopt en de kandidaat-notaris zijn functie waarneemt tot een opvolger bekend is.