Logo KNB.nl
English

Kandidaat-notaris worden

En dan ben je afgestudeerd en mag je echt aan de slag. Heb je gesolliciteerd naar een functie als kandidaat-notaris en ben je aangenomen? De eerste zes jaar als kandidaat-notaris heten officieel stagejaren. Hoewel deze term anders doet vermoeden, ben je volledig in dienst en ontvang je een normaal salaris.

Als je bij een notariskantoor gaat werken als kandidaat-notaris onderhandel je over je salaris. Om je hierbij enige houvast te geven zijn er indicatiesalarissen voor de eerste drie jaar dat je werkt:

  • 1e jaar minimaal 2.465 euro bruto per maand;
  • 2e jaar minimaal 2.809 euro bruto per maand;
  • 3e jaar minimaal 3.121 euro bruto per maand.

Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantiegeld en andere uitkeringen en gaan uit van een fulltime dienstverband (40 uur p/w). De bedragen zijn per 1 januari 2021 en worden jaarlijks geïndexeerd.

Beroepsopleiding

Tijdens de eerste drie stagejaren volg je naast je werk de notariële beroepsopleiding. Je leert praktische vaardigheden en je vergroot je kennis over notarieel recht. Je ontmoet veel collega's die ook hun stagejaren doorlopen. Een uitstekende gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en een gezellige tijd te hebben. Je raakt volledig vertrouwd met de kantoorpraktijk en met bijvoorbeeld het voeren van gesprekken met cliënten. Uitgangspunt is dat het notariskantoor de kosten van de beroepsopleiding betaalt.

Tijdens de opleiding ben je per week een aantal uren kwijt aan thuisstudie. Een of twee keer per maand is er een centrale bijeenkomst. Na het eerste jaar en het derde jaar leg je een mondeling examen af. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Beroepsopleiding Notariaat.

Bekijk ook het videoverslag (2:12 min) van de bijeenkomst waarbij deelnemers aan het einde van de beroepsopleiding hun businesscases presenteerden (januari 2019).

andy

Ik vind het mooi om bij te dragen aan belangrijke momenten van particulieren. Bijvoorbeeld een jong stel dat dolblij is dat de financiering van hun woonhuis rond is.

Lees Andy's verhaal

Andy is sinds mei 2015 kandidaat-notaris bij Van Doorne in Amsterdam.

Bevoegdheden als kandidaat-notaris

Laat je niet misleiden door het voorvoegsel 'kandidaat'. Je bent als kandidaat-notaris verantwoordelijk voor je eigen dossiers. En je krijgt te maken met alle aspecten van het vak. Het enige verschil met de notaris is dat je geen akten mag ondertekenen. En je draagt geen eindverantwoordelijkheid.

Waarneming

Je bent alleen tekenbevoegd als je de notaris vervangt tijdens vakantie of ziekte. Deze waarneming mag je pas doen na afronding van de beroepsopleiding en drie stagejaren. Als je de notaris waarneemt heb je dezelfde rechten, bevoegdheden en verplichtingen als een notaris.

Bij zware waarneming gelden weer andere eisen. Er is sprake van zware waarneming als bijvoorbeeld de notaris stopt en de kandidaat-notaris zijn functie waarneemt tot een opvolger bekend is.