Logo KNB.nl
English

(Toegevoegd) notaris worden

Na het afronden van de studie notarieel recht, de beroepsopleiding en zes stagejaren kun je notaris worden als het ondernemerschap je aantrekt. Je kunt ook toegevoegd notaris worden. Dan blijf je in dienst bij de notaris. Je kan ook blijven werken als kandidaat-notaris.

Notaris worden

Als notaris ben je alleen of samen met andere notarissen verantwoordelijk voor het notariskantoor. Je run een onderneming naast je juridische werkzaamheden. Je zorgt dat er voldoende werk binnenkomt, bepaalt de tarieven en geeft leiding aan medewerkers.

Om notaris te worden kun je een bestaande notaris opvolgen. Onder bepaalde voorwaarden mag je ook een eigen kantoor beginnen. Je moet over een ondernemingsplan beschikken dat aan de eisen voldoet.

Je wordt door de koning benoemd bij Koninklijk Besluit. Vlak na de benoeming leg je een eed af. Hierin beloof je je aan de regels en plichten van het notarisambt te houden, zoals de geheimhoudingsplicht en verplichte onpartijdigheid. Na het afleggen van de eed is het officieel en mag je jezelf notaris noemen.

femmy-kl

Ik ben blij als iemand met een glimlach de deur uit gaat. Ik geef graag een persoonlijke touch aan de afwikkeling van een zaak. Hier moet tijd voor zijn.

Lees Femmy's verhaal

Femmy werkt sinds 2001 als notaris. Ze heeft een eigen kantoor in Sneek.

Toegevoegd notaris

Sinds 2013 kun je ook toegevoegd notaris worden. De titel 'toegevoegd notaris' is in 2013 ingevoerd om een alternatief te bieden aan kandidaat-notarissen die wel notaris willen worden, maar geen ondernemer willen zijn.

Als toegevoegd notaris heb je dezelfde wettelijke bevoegdheden als de notaris. Je mag akten passeren en je bent de vaste waarnemer van de notaris. Je blijft in dienst bij het notariskantoor met de notaris als je leidinggevende.

Je mag jezelf toegevoegd notaris noemen zodra je bent aangewezen bij Ministerieel Besluit en een eed hebt afgelegd. Ben je eenmaal toegevoegd notaris, dan kun je later alsnog notaris worden. In die zin is het voor sommige kandidaat-notarissen een opstapje naar het ambt als notaris.