Logo KNB.nl
English

Notaris Femmy Smink over haar werk

Femmy Smink werd in 2001 notaris en was toen de jongste vrouwelijke notaris in Nederland. Sinds 2006 heeft ze in Sneek haar eigen notariskantoor. Femmy vindt de menselijke kant in haar werk erg belangrijk. Dat maakt dat zij wel eens een doosje bonbons ontvangt van tevreden klanten.

femmy-kl
Femmy Smink

Bij welk kantoor werd je notaris?

Ik heb na mijn studie eerst als kandidaat-notaris gewerkt op een vrij traditioneel kantoor. Dat paste niet bij mij dus wilde ik een ander kantoor proberen. Ik ging werken bij Kooiman Lambert Notarissen in Rotterdam. Het was toen nog voor de crisis en ik had de mogelijkheid om op dit kantoor notaris te worden. In 2001, op de laatste dag van de verplichte stage en 2 weken voor de geboorte van mijn zoon werd ik tot notaris benoemd. Op dat moment was ik de jongste vrouwelijke notaris van Nederland.

Je hebt nu een eigen kantoor, hoe ziet een doorsnee werkdag eruit?

Haha, die heb ik niet. Er kan op een dag van alles zijn. Besprekingen binnen of buiten de deur, akten passeren, afwikkeling van nalatenschappen, de verkoop van een kunstwerk. Bij ons op kantoor komen ook ondernemers. Dan denk ik bijvoorbeeld met hen mee over hoe zij hun bedrijf kunnen overdragen. Of ik werk mee aan een nieuwbouwproject en passeer de hele dag leveringsakten. Het komt ook voor dat ik samen met accountants aan juridische en fiscale constructies werk.

 

Ik ben blij als iemand met een glimlach de deur uit gaat. Ik geef graag een persoonlijke touch aan de afwikkeling van een zaak. Hier maak ik graag wat extra tijd voor vrij.

Wat maakt het notariaat leuk/minder leuk?

De diversiteit in personen en zaken maakt het voor mij boeiend. Werken op een notariskantoor is helemaal niet stoffig en tuttig. Iedere dag beleven wij wel wat. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met bijzondere mensen of een gek probleem dat je zelf niet eerder had kunnen bedenken.

Wat betreft de minder leuke kanten. De laatste jaren was het natuurlijk crisis. En ik heb er moeite mee dat wat je ook in rekening brengt, 20 of 200 euro, particuliere klanten het per definitie te duur te vinden, want de perceptie is dat de notaris duur is. Daarom is het belangrijk dat ze weten wat je toegevoegde waarde als notaris is. En je legt hen uit welke problemen je voor hen voorkomt en hoeveel geld ze daar soms mee uitsparen.

Wat zijn belangrijke eigenschappen in het notariaat?

Het is belangrijk dat je praktisch en creatief bent in oplossingen. Deze eigenschappen heb je nodig om binnen de kaders van de wet tot een geschikte oplossing te komen. De wet zelf schrijft niet voor hoe je een probleem moet oplossen. Het gaat er echt om hoe je zelf die regels toepast. Mijn tip voor studenten notarieel recht: naast dat je juridisch in orde bent, is empathisch vermogen erg belangrijk. Leef je in mensen in en kijk naar de achtergrond van de zaak om tot een goede oplossing te komen.

Waar krijg je voldoening van in je werk?

Ik ben blij als iemand met een glimlach de deur uit gaat. Ik geef graag een persoonlijke touch aan de afwikkeling van een zaak. Hier moet tijd voor zijn. Koopt iemand bijvoorbeeld een huis, dan vraag ik altijd nog even of er wat aan moet gebeuren. Bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer. En of ze die al uit hebben gezocht en wat het is geworden.

Als een moeder vertelt dat ze ruzie heeft met haar dochter, vraag ik wat er is gebeurd. En dan geef ik ook wel andere adviezen. Mensen waarderen dat. Als iemand met een doosje bonbons aankomt om mij te bedanken voor alle andere adviezen en het luisterend oor, doet mij dat goed. Ik zorg dat ik net even meer doe dan de standaard zaken en geef persoonlijke aandacht. En je merkt dat mensen dan graag bij je terugkomen.

Meer lezen?

Waarom ging Femmy notarieel recht studeren? Lees het vervolg.

femmy-kl

Femmy Smink volgde haar studie notarieel recht in Groningen. Na geruime tijd in Rotterdam te hebben gewerkt, verhuisde ze met haar gezin naar Friesland. Voor de rust, ruimte en de watersport. Ze is eigenaar van Notariskantoor Ellemers.

Met dank aan Notariskantoor Ellemers.