Logo KNB.nl
English

Vervolg interview Femmy Smink

Notaris Femmy Smink vertelt over haar werk als notaris.

Hoe is je interesse voor het notariaat ontstaan?

Mijn familie is gerelateerd aan Indonesië. Mijn overgrootvader kwam met de politionele acties eind jaren 50 van de vorige eeuw weer naar Nederland. Toen zijn tweede echtgenote overleed was de afwikkeling van de nalatenschap ingewikkeld. Er kwam van alles bij kijken. Zo was er een holografisch testament en doken er erfgenamen op uit Indonesië, die achteraf geen erfgenaam bleken te zijn. Mijn ouders waren er allemaal erg mee bezig en thuis werd alles aan de keukentafel besproken. Deze hele afwikkeling wekte mijn interesse voor het notariaat.

En toen werd notarieel recht je studiekeuze?

Ik wilde medicijnen studeren, maar de exacte vakken bleken niet echt mijn ding. Daarom ging ik rechten studeren. Ook met in mijn achterhoofd die interesse voor het notariaat. Ik blonk uit in de notariële en fiscale vakken. De studie notarieel recht was dus wel op mijn lijf geschreven.

 

Ik ben blij als iemand met een glimlach de deur uit gaat. Ik geef graag een persoonlijke touch aan de afwikkeling van een zaak. Hier maak ik graag wat extra tijd voor vrij.

Heb je ook stage gelopen?

Ik heb tijdens mijn studie stage gelopen op een klein fullservice notariskantoor. Ik kwam in aanraking met alle soorten en maten mensen. Uit verschillende sociale milieus en met problemen van uiteenlopende aard. Ik vind het jammer dat een stage niet verplicht is. Als je alleen maar bezig bent met het opdoen van juridische kennis op de universiteit, heb je geen idee wat er in de praktijk gebeurt.

Hoe heb je jezelf in je werk ontwikkeld?

Je referentiekader wordt veel groter. Je werkt meer vanuit je gevoel. Mensen zijn niet altijd even aardig en eerlijk. Ik zie de valkuilen nu eerder. Verder heb ik veel meer parate kennis. Als je iets niet weet, weet je waar je het antwoord kunt vinden. En je kunt indien nodig ook contact opnemen met iemand uit je netwerk.

En toch, je kunt nog zoveel juridische kennis hebben, je leert het vak pas als je de praktijk in gaat en niet eerder. Als je net in het notariaat werkt, weet je soms niet waar je het moet zoeken. Maar je doet het niet alleen, maar met het hele team. Je kunt het werk ook niet alleen doen.

femmy-kl

Femmy Smink volgde haar studie notarieel recht in Groningen. Na geruime tijd in Rotterdam te hebben gewerkt, verhuisde ze met haar gezin naar Friesland. Voor de rust, ruimte en de watersport. Ze is eigenaar van Notariskantoor Ellemers.

Met dank aan Notariskantoor Ellemers.