Logo KNB.nl
English

Tineke Klok over haar werk als register-notarisklerk

Tineke werkt al bijna dertig jaar in het notariaat. Na vijf jaar te hebben gewerkt als notarieel secretaresse heeft zij zich ontwikkeld tot register-notarisklerk. Slaat na zo’n lange tijd in het notariaat de verveling toe? Niet bij Tineke. Zij is bevlogen en blijft zich ontwikkelen in het vak.

tineke
Tineke Klok

Was het een bewuste keuze om in het notariaat te werken?

Toen ik een jaar of 25 was, ben ik van Drenthe naar Rijnsburg verhuisd. Ik was toen op zoek naar werk en had eerder als secretaresse op een accountantskantoor gewerkt. Ik dacht dat een notariskantoor wel een beetje in dezelfde lijn zou liggen. Ik ben dus per toeval op een notariskantoor terechtgekomen.

Hoe ben je register-notarisklerk geworden?

Ik heb de vierjarige opleiding tot notarisklerk gevolgd. Deze opleiding doe je naast je werk en is te vergelijken met een hbo-opleiding. Na de opleiding kun je zelfstandig dossiers behandelen. De meeste notarisklerken doen registergoed. Dit heb ik zelf ook gedaan. Nu ben ik werkzaam in de familierechtpraktijk.

Wat houdt je werk in?

Ik houd mij hoofdzakelijk bezig met nalatenschappen en testamenten. Soms gaat het alleen om het opstellen van een verklaring van erfrecht. Andere keren treedt ons kantoor op als executeur en wikkel ik een nalatenschap volledig af. Bij het afwikkelen van een nalatenschap komt heel veel kijken. Van het opzeggen van een abonnement tot de verkoop van een huis. Je moet ook weten hoe het bijvoorbeeld werkt met belastingen. In mijn werk is het noodzakelijk om veel parate kennis te hebben. Als ik iets even niet weet, vraag ik het een collega of zoek ik het op in de wet.

Heb je bij meerdere kantoren gewerkt?

Ik heb bij verschillende notariskantoren gewerkt: formeel en informeel, dorp en stad. Bij elk kantoor was mijn werk weer anders. Dat is goed, want ik wil mij blijven ontwikkelen. Je kunt altijd wel beter worden in je vak. Echt stilzitten is er sowieso niet bij. Je moet je vak bijhouden en dat is al best een uitdaging.

Wat maakt het notariaat zo leuk?

Heel veel veelzijdigheid. Geen enkele dag is hetzelfde. Veel mensen denken dat mijn werk saai is, maar dat is absoluut niet het geval. Ik zit echt niet alleen in de boeken. Je hebt in het notariaat juist veel contact met mensen. Wij maken echt van alles mee.

Zijn er ook minder leuke kanten?

Ja, je hebt soms te maken met schrijnende gevallen. Mensen die op jonge leeftijd overlijden. Er zitten gevoelige zaken tussen. Ik werk nu vijf jaar in de stad en dat is toch anders dan de 'dorpspraktijk' waar ik eerder werkte. Je ziet echt de ontwikkelingen in de maatschappij. Er zijn hier bijvoorbeeld meer alleenstaanden of eenzame ouderen. Als al je vrienden en familieleden zijn overleden, wie handelt dan alles af na je dood? Ons kantoor is aangesloten bij Stichting Bewind en Executele Den Haag. Een alleenstaande kan de stichting inschakelen om alle zaken te regelen na het overlijden. Wij nemen deze taak dan op ons in opdracht van de stichting.

Bij het afwikkelen van een nalatenschap komt heel veel kijken. Van het opzeggen van een abonnement tot de verkoop van een huis. En je moet weten hoe het zit met belastingen.

Wat geeft je voldoening in je werk?

Het komt voor dat er onenigheid is tussen erfgenamen. Ik ga dan met hen in gesprek en geef hen inzicht in bepaalde zaken. Het is fijn als ik de erfgenamen dan toch weer op een lijn krijg.

Wat voor ons vaktechnisch leuk en interessant is, is vaak voor de cliënt niet zo fijn. Voor het opmaken van een verklaring van erfrecht moet ik erfgenamenonderzoek doen. Een heel enkele keer komt het voor dat er toch nog ergens een kind is waar niemand vanaf wist. Andere keren breng ik erfgenamen goed nieuws. Bijvoorbeeld als ons kantoor optreedt als executeur of gevolmachtigde en wij bij het onderzoeken van een huis een groot bedrag in contanten vinden.

Welke eigenschappen zijn belangrijk in het notariaat?

Over het algemeen is kennis van het vak belangrijk. En je moet snel en accuraat kunnen werken. Je kunt je werk niet laten versloffen. Ook sociale vaardigheden zijn belangrijk.

tineke

Tineke Klok volgde de secretaresseopleiding Schoevers in Arnhem en later de opleiding tot notarisklerk bij de SOMN in Utrecht. Ze heeft zich geregistreerd als register-notarisklerk. Ze heeft gewerkt op kantoren in Katwijk, Haarlem en Noordwijk. Nu werkt ze ruim vijf jaar bij Ellens & Lentze in Den Haag.

Met dank aan Ellens & Lentze.