Het beleid voor verduurzaming van koopwoningen en Verenigingen van Eigenaren wordt in 2025 voortgezet en op een aantal manieren versterkt. Daarnaast wordt er een landelijk informatiepunt voor funderingsproblematiek ingericht en worden huurwoningen met een E, F of G-label versneld verduurzaamd.
De besluitvorming voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) wordt vereenvoudigd, zoals eerder al is afgesproken in de Versnellingsagenda verduurzaming VvE’s. Dit met het oog op het treffen van verduurzamingsmaatregelen en onderzoeken om de besluitvorming voor optoppen eenvoudiger te maken.
Ontzorgen VvE’s
Voor de ontzorging van VvE’s wordt in samenwerking met Milieu Centraal een landelijk kennis- en expertisecentrum opgericht om VvE’s te helpen bij het ingewikkelde verduurzamingsproces.
Nationaal warmtefonds
Het Nationaal Warmtefonds continueert in 2025 de rentekorting van 1,5 procent voor financiering voor VvE’s en 0 procent rente voor woningeigenaren met een verzamelinkomen tot 60.000 euro.
Subsidieregeling
Om ondersteuning te bieden aan woningeigenaren van VvE’s die hun woning verduurzamen, blijft de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE’s bestaan, maar wel onder een nieuwe benaming: ‘Subsidie verduurzaming voor Verenigingen voor Eigenaars’ (SVVE). In totaal is er circa 22,1 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Huurwoningen en energielabel
Huurwoningen met een E, F, of G-label worden de komende jaren versneld verduurzaamd, zodat (uitzonderingen daargelaten) vanaf 2029 alleen nog woningen met minimaal label D verhuurd mogen worden.
Hospitaverhuur
Verder bereidt het kabinet een wetswijziging voor om belemmeringen rond hospitaverhuur weg te nemen. Door bij hospitaverhuur een opzeggingsgrond bij verkoop van de woning te introduceren, wordt het grootste knelpunt voor hypotheekverstrekkers bij het verlenen van toestemming voor hospitaverhuur weggenomen. Verder zijn er plannen om een tijdelijk huurcontract voor hospitaverhuur te introduceren.
Funderingsschade
Ook is er de komende 4 jaar 56 miljoen beschikbaar voor de aanpak van funderingsschade. Daarmee wordt onder andere een landelijk informatiepunt voor funderingsproblematiek ingericht, waarmee de informatievoorziening op dat vlak wordt verbeterd. Verder wordt onderzocht hoe mensen met funderingsproblemen op lokaal niveau geholpen kunnen worden met funderingsonderzoek en advies.