Eerste vrouwelijke voorzitter voor UINL

Christina Armella is door de Algemene Raad van de UINL (Union Internationale des Notariats Latins) als nieuwe voorzitter gekozen. Dit gebeurde vorige week in Jakarta tijdens het driejaarlijkse UINL-congres. Dat werd voor het eerst in Azië gehouden. De bijna 1.500 aanwezige notarissen kozen met Armella, notaris in Argentinië, voor het eerst voor een vrouw als voorzitter.

Armella zal als voorzitter streven naar samenwerking en democratische besluitvorming. Ook wil zij de website van de UINL verbeteren. Die moet klantvriendelijker worden en nog meer informatie bieden over de verschillende rechtssystemen. Op die manier kan de site worden gebruikt voor permanente educatie van notarissen over de hele wereld.

Waarden
Een deel van het congres stond in het teken van ‘De waarden van het notariaat in de 21e eeuw’. Daarbij vertelden verschillende notariaten over de ontwikkelingen in hun land en hun organisatie. Zo sprak de Indonesische delegatie over wijzigingen in het toezicht, bespraken de Oekraïners het naast elkaar bestaan van het staats- en freelancenotariaat en gingen de Belgen in op de rol van het notariaat bij het bestrijden van antiwitwassen.

Stokkermans
Notaris Maarten Meijer bracht namens Nederland de notitie Stokkermans in. De angst van veel aanwezige notarissen, dat het Nederlandse notariaat volkomen geliberaliseerd wordt, bleek ongegrond. Nederland heeft geen vaste tarieven of een streng vestigingsbeleid, maar de notaris wordt wel verplicht ingeschakeld bij het familierecht, vastgoed en ondernemingsrecht. Bovendien zijn er strenge kwaliteitseisen. Via Stokkermans wordt nu nagedacht over hoe het Nederlandse notariaat zich moet opstellen tegenover nieuwe uitdagingen.

Rondetafelgesprekken
Tijdens verschillende rondetafelgesprekken ging het onder meer over de wens van Indonesische regeringsvertegenwoordigers dat notarissen de maatschappij moeten adviseren en helpen bij de digitalisering. Notarissen worden namelijk gezien als betrouwbare en onafhankelijke functionarissen waar burgers vertrouwen in hebben. Ook besprak professor Rolf Knieper uit Duitsland zijn rechtsvergelijkend onderzoek naar landen met en zonder notariaat. Wat blijkt: in landen zonder notarissen zijn de kosten voor rechtsbescherming veel hoger.

Bezoek
In Jakarta was er ook gelegenheid om te netwerken. Zo heeft de Koninklijke Notariële Beroepsoragnisatie (KNB) de eerste voorbereidingen al getroffen voor een bezoek van Indonesische notarissen aan Nederland. Daarbij komen onderwerpen als samenwerking bij erfenissen, opleiding, mediation en antiwitwassen aan de orde.

Maarten Meijer op UINL

Verder in het nieuws

Wederom minder zaken voor de Geschillencommissie

De Geschillencommissie heeft in 2023 opnieuw minder geschillen behandeld dan het voorgaande jaar. In totaal behandelde de Commissie Notariaat 60 zaken, in 2022 waren dat er nog 74. De Commissie Notari...

Aantal akten stijgt ook in mei

Het aantal door notarissen gepasseerde akten is in mei met 8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Daarmee zet de stijgende lijn die in april werd ingezet door. De grootste toen...

Jan Janssens’ eerste 100 dagen als bestuurslid

De Groningse notaris Jan Janssens zit sinds 1 maart in het KNB-bestuur, waar hij voor sommigen een oude bekende is. Janssens was aan het begin van deze eeuw bestuurssecretaris bij de KNB. Zijn eerste ...

'Het menselijke contact is heel belangrijk voor me'

De KNB verwelkomt doorlopend nieuwe leden. Wie zijn die mensen die kiezen voor een loopbaan in het notariaat? Waarom hebben ze voor dit vak gekozen en wat zijn hun verwachtingen? Iedere maand zetten w...