Essaybundel moet dialoog over belastingontwijking verder op gang brengen

Eenduidige codes en regels voor ethisch handelen voor belastingadviseurs en transparantie van bedrijven op fiscaal gebied. Met een essaybundel hierover wil het ministerie van Financiën de dialoog over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van belastingplichtigen en adviseurs – zoals belastingadviseurs en notarissen – in relatie tot belastingontwijking op gang brengen.

In de essaybundel schetsen verschillende betrokkenen uit het bedrijfsleven, de advieswereld en de wetenschap hoe een eventuele tax governance code kan worden vormgegeven. Die moet onder meer voorkomen dat creatieve adviseurs niet in de geest van de wet handelen. Voor notarissen bijvoorbeeld op het gebied van estate planning.

Conferentie
Belastingplichtigen en adviseurs spelen bij het tegengaan van belastingontwijking een belangrijke rol.  Daarom wil het ministerie met hen het gesprek aangaan over hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Begin 2021 geeft het ministerie dit debat een vervolg door een online conferentie te organiseren over een tax governance code.

Verder in het nieuws

Minder scherpe daling aantal akten

De dalende trend van het aantal gepasseerde akten in het notariaat lijkt iets af te vlakken. In de eerste 7 maanden van dit jaar was telkens een daling te zien van ruim 10 procent ten opzichte van vor...

Aandachtspunten bij modernisering sanctiestelsel

Effectiviteit, uitvoerbaarheid en efficiëntie zijn voor het notariaat belangrijke aandachtspunten bij de modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel. Dit schrijft de Koninklijke Notariële Beroeps...