Initiatiefnemers Zorgeloos Vastgoed richten stichting op

De initiatiefnemers van het afsprakenstelsel Zorgeloos Vastgoed maken vandaag de oprichting van de Stichting Zorgeloos Vastgoed bekend. De oprichting van de stichting legt volgens de initiatiefnemers een solide basis voor optimale samenwerking tussen alle partijen die zijn betrokken bij de aan- en verkoop van particulier vastgoed.

Zorgeloos Vastgoed is in 2019 opgezet door HDN (Hypotheken Data Netwerk), het Kadaster, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen).

Meer gemak, duidelijkheid en zekerheid
De initiatiefnemers van de Stichting Zorgeloos Vastgoed hebben 1 gezamenlijk doel: de consument ontzorgen bij de aan- en verkoop van vastgoed. Met de ondertekening van de oprichtingsakte zetten de initiatiefnemers een volgende stap naar meer gemak, duidelijkheid en zekerheid in elke woonfase van de consument.

Efficiënte en brede ketensamenwerking
De stichting richt zich, zonder winstoogmerk, op het organiseren en vergemakkelijken van de digitale communicatie tussen alle partijen in de vastgoedketen. Van consumenten en makelaars tot geldverstrekkers, financieel adviseurs en notarissen. Dit doet zij door het ontwikkelen van 1 taal en 1 generieke architectuur: het afsprakenstelsel.  De stichtingsvorm voorziet in een uitgebreide en efficiënte samenwerking binnen de vastgoedketen.

Regie
De stichting biedt een solide basis voor de realisatie van actuele en gevalideerde woon- en koopdata voor consument, marktpartijen en overheid, rechtstreeks uit betrouwbare bron. Ook zorgt de stichting voor snelle en veilige informatie-uitwisseling tussen al deze partijen, zodat alle betrokken partijen meer inzicht en overzicht hebben in het koopproces. De consument houdt daarbij de regie: mensen bepalen zelf met welke partij ze hun data delen.

Branchebreed gegevens delen
Zorgeloos Vastgoed is nu nog vooral bekend van de digitale koopovereenkomst: het eerste resultaat van de afspraken die de vastgoedsector heeft gemaakt. Met deze digitale overeenkomst kunnen kopers en verkopers hun gegevens gemakkelijker en ook veiliger branchebreed delen. Zo houdt de consument overzicht en grip en hoeven documenten niet meer te worden gekopieerd. Op dit moment wordt deze versie van de digitale koopovereenkomst al op kleine schaal in praktijk gebracht. Ook staan het digitaliseren en maken van procesafspraken rondom aanvullende documenten in de vastgoedketen op de agenda. Denk hierbij aan het taxatierapport, energielabel en diverse akten.

Bestuur
De stichting kent een Bestuur en Raad van Toezicht om het stelsel verder op te bouwen en te beheren. Het bestuur bestaat uit Jennifer op ‘t Hoog (directeur/bestuurder, HDN), Rob Agelink (directeur Data, Governance en Vernieuwing, Kadaster), Bernadette Verberne (Manager Innovatie, KNB) en Peter van Grevengoed (operationeel directeur/bestuurder, NVM). In de Raad van Toezicht nemen Reinier van der Heijden (directeur/bestuurder HDN), Frank Tierolff (bestuursvoorzitterKadaster), Annerie Ploumen (bestuursvoorzitter KNB) en Peter Brussel (algemeen voorzitter NVM) plaats. De stichting verwelkomt ook andere branche- en beroepsorganisaties in de vastgoedketen.

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...