Meer zaken, minder voorzittersbeslissingen

De kamers voor het notariaat zagen een lichte stijging van het aantal zaken in 2024 ten opzichte van een jaar eerder: 289 om 263. Het aantal voorzittersbeslissingen nam af van 57 naar 42. Het aantal voorzittersgesprekken nam daarentegen toe van 12 naar 20.

De afgelopen jaren daalde het aantal binnengekomen zaken van 485 in 2017 naar 263 in 2023. Met de stijging van vorig jaar komt er een einde aan die dalende trend. Wat wel daalde ten opzichte van 2023 is het aantal behandelde zaken: 247 in 2024, 260 in 2023. Dat blijkt uit het jaarverslag (pdf) van de kamers.

Kamerbeslissingen
In verreweg de meeste gevallen velt de kamer een beslissing in een tuchtzaak. Dit gebeurde vorig jaar 151 keer. Daarnaast kan de voorzitter zelf besluiten een zaak af te wijzen, bijvoorbeeld omdat de klacht niet ontvankelijk, ongegrond of van voldoende gewicht is. Dit was vorig jaar 42 keer het geval. Tegen die beslissing is 20 keer bezwaar aangetekend.

Voorzittersgesprek
Een andere manier om een klacht op te lossen, is een voorzittersgesprek. Daarbij probeert de voorzitter de klager en de notaris tot een schikking te laten komen. In 2024 is 20 keer zo'n gesprek gevoerd, tegen 12 keer in 2023. Van de 20 klachten zijn er naar aanleiding van het gesprek 10 ingetrokken.

Tuchtmaatregelen
Komt de kamer tot het besluit dat een klacht gegrond is, dan kan er een tuchtmaatregel voor de betrokken notaris volgen. De kamers hebben vorig jaar 56 keer een klacht gegrond verklaard. Daarbij is er 10 keer geen maatregel opgelegd. In de andere gevallen is 19 keer een waarschuwing opgelegd, 17 keer een berispring, 3 keer een schorsing, 1 keer een geldboete en 1 keer een ontzegging van de waarnemingsbevoegdheid. Daarnaast is 5 maal een bekrachtiging van een ordemaatregel uitgesproken. Dat betekent dat de notaris geschort is voor de duur van de behandeling van de klacht, maar nog niet is veroordeeld. Dit om te voorkomen dat er meer schade kan ontstaan terwijl de behandeling van de klacht nog loopt.

Verder in het nieuws

Kabinet pakt ongelijke breukdelengemeenschap aan

Het kabinet wil dat een huwelijksgoederengemeenschap of een finaal verrekenbeding met ongelijke breukdelen gaat leiden tot heffing van schenk- of erfbelasting. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota en een i...

Geen maatregelen tegen baby-bv

De staatssecretaris Rechtsbescherming, Teun Struycken, ziet geen redenen om maatregelen te nemen tegen de baby-bv. Het aantal baby-bv's is dermate gering, dat dit geen ingreep in het ondernemingsrecht...

Aantal klachten bij Geschillencommissie blijft gelijk

De Geschillencommissie Notariaat heeft in 2024 ongeveer evenveel klachten van consumenten behandeld als het jaar daarvoor: 61 om 60. De meest genoemde klachten zijn de in rekening gebrachte kosten, de...