Ploumen: 'Overdrachtsbelasting maakt woning vinden voor starters niet makkelijker'

Dat starters vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting meer betalen, maakt het voor hen niet makkelijker om een woning te vinden. Dat stelt Annerie Ploumen, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in een interview met Nieuwsuur. Het geld dat starters besparen door het niet betalen van de overdrachtsbelasting, gebruiken ze waarschijnlijk voor een hoger bod. Op die manier verhogen ze de koopprijs.

Vanwege de nieuwe regeling voor de overdrachtsbelasting probeerden beleggers nog voor de jaarwisseling woningen en bedrijfspanden te kopen. 'In december 2020 is het aantal aangekochte huizen 55 procent hoger ten opzichte van 2019', zegt Ploumen tegen Nieuwsuur. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën gaat er vanuit dat investeerders vanaf 1 januari minder panden gaan kopen en starters meer.

Echte oplossing
Maar wat starters echt gaat helpen op de woningmarkt is het bouwen van meer woningen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komt Nederland momenteel 331.000 huizen tekort. Ploumen vindt dat projectontwikkelaars een handje geholpen moeten worden met reële grond- en erfpachtprijzen in de steden. 'Om te zorgen dat zij de mogelijkheid hebben om die starterswoningen te bouwen en aan te bieden. Dat is denk ik de echte oplossing'.

Bekijk het item van Nieuwsuur over de overdrachtsbelasting hier.

Verder in het nieuws

Platform digitaal oprichten bv klaar (video)

Het platform om in de toekomst digitaal een bv op te richten is vorige week opgeleverd. Dit betekent dat het systeem waarmee de notaris online een oprichter kan identificeren, spreken en de oprichting...

Fraudezaak Pels Rijcken omvangrijker dan gedacht

De fraudezaak bij Pels Rijcken blijkt omvangrijker dan in eerste instantie werd gedacht. 18 jaar lang heeft de betrokken notaris geld overgeboekt naar privérekeningen op naam van stichtingen die door ...