Schriftelijke vragen over rol notarissen bij grondhandel

D66 en de PvdA hebben schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Financiën, voor Rechtsbescherming en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de rol van notarissen bij grondhandel. Aanleiding is een bericht in het FD waarin particuliere beleggers beweren dat notarissen hun belangen onvoldoende beschermen.

Jessica van Eijs, Joost Sneller en Rutger Schonis (allen D66) willen van de ministers weten (pdf) of zij de beweringen in het artikel herkennen: notarissen beschermen particulieren onvoldoende tegen de risico’s die vanwege hun informatieachterstand kunnen optreden bij grondinvesteringen. Ook vragen de democraten de ministers of zij de signalen van de KNB herkennen: de onafhankelijkheid van notarissen komt in het geding als zij teveel leunen op opdrachten van één en dezelfde verkoophandelaar.

Toezicht
Henk Nijboer (PvdA) vraagt (pdf) of de rol van notarissen bij het wijzen op risico’s bij grondtransacties moet worden verbeterd. Daarnaast vraagt hij zich af hoe het kan dat een deel van de grondhandelaren zonder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan opereren.

Verder in het nieuws

Fraudezaak voormalig notaris Oranje schokt KNB

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is geschokt door het bericht van Pels Rijcken dat voormalig notaris Frank Oranje fraude heeft gepleegd. De beroepsorganisatie vindt het onbestaanbaar ...

Zorgen om fout geld uit Londen

De Brexit zorgt er voor dat Amsterdam Londen van de troon stoot als Europees handelscentrum. Maarten Groothuizen (D66) is bezorgd dat ook de Londense witwaspraktijken mee verhuizen naar onze hoofdstad...