Om een beter beeld te krijgen van de uitdagingen waar het notariaat in Caribisch Nederland voor staat, heeft de KNB op uitnodiging van het ministerie van Justitie en Veiligheid vorige week een werkbezoek gebracht aan Bonaire. Met de bevindingen en aanbevelingen die hieruit voortkomen, wil de KNB een betere samenwerking tussen het Caribisch en Europees deel van Nederland op notarieel gebied tot stand brengen.
Het bezoek van de KNB-delegatie, onder leiding van voorzitter Annerie Ploumen, begon met een gesprek met notaris Kenneth Arends. Zijn grootste uitdaging is toegang verkrijgen tot de noodzakelijke informatiesystemen. De recherches doet hij nog deels met de hand. Ook de toegang tot verzekeringen is een probleem. Dit zijn zaken die ook de andere notaris op Bonaire, Robin Rispens, ondervindt. Hij gaf aan dat bijvoorbeeld een uitvraag uit de bevolkingsregistratie tot 6 maanden kan duren.
Kandidaatnotarissen en waarnemers
Beide notarissen hebben ook moeite met het vinden van kandidaat-notarissen en waarnemers. Enerzijds omdat een waarnemer of notaris, voordat hij op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de zogenoemde BES-eilanden) aan de slag kan gaan, een periode van 3 jaar werkzaam moet zijn geweest op de BES. Anderzijds is de terugkeer naar Nederland na een verblijf van meer dan 1 jaar op de BES-eilanden ook lastig, omdat de 21-uurs eis een belemmering vormt om meteen op het oude niveau aan het werk te gaan. Rispens lost dit nu op door digitaal met kandidaat-notarissen samen te werken die vanuit Nederland zaken voor hem voorbereiden.
Digitalisering
De delegatie van de KNB sprak ook met het Kadaster en de Kamer van Koophandel. Zij begrijpen dat het frustrerend is dat niet alle informatie online beschikbaar is, maar dat digitalisering wel een onderwerp is dat bij beide partijen hoog op de agenda staat. Tijdens een gesprek met 2 grote vastgoedpartijen kwam naar voren dat sommige transacties erg lang duren. Zij concludeerden daaruit dat de werkdruk bij het notariaat erg hoog moet zijn.
Kaartenbakken
De laatste afspraak van de KNB’ers was met de Rijksdienst Caribisch Nederland, de afvaardiging van het Rijk op de BES-eilanden, en het Openbaar Lichaam Bonaire, een combinatie provincie-/gemeentebestuur op Bonaire. Daar worden onder meer afstammingsonderzoeken gedaan. Een arbeidsintensief proces: medewerkers moeten hiervoor kaartenbakken doorzoeken.