Logo KNB.nl
English

Column van de voorzitter

De jeugd van tegenwoordig

U herkent deze situatie vast: een jonge kandidaat-notaris, eind twintig, steekt aan het eind van de vrijdagmiddag zijn hoofd om de hoek van mijn kamer: ‘Heb je even?’, vraagt hij op een manier die ervan uitgaat dat ik inderdaad wel even heb. Aan zelfvertrouwen heeft het hem nooit ontbroken. Aan ambities ook niet. Snelle leerling, slimme jurist en nog goed met klanten ook. De ideale medewerker en – wie weet – ooit een hele goede notaris.

Tekst: Annerie Ploumen Notariaat Magazine 2021-01
Annerie Ploumen 750x500

‘Hoe kan een kandidaat met zoveel talent simpelweg afhaken?’

‘Ik heb besloten weg te gaan’, rolt er enigszins plompverloren uit zijn mond. Nu wist ik wel dat hij niet zijn pensioen ging halen op ons kantoor, maar toch overviel zijn mededeling me. Helemaal toen ik vroeg bij welk kantoor hij gaat werken. ‘Geen, ik neem een sabbatical, wil een tijdje reizen, misschien nog een opleiding volgen en daarna zie ik wel’.

Juridische puzzels

Hij is niet de enige kandidaat-notaris die anders in het leven staat dan mijn leeftijdsgenoten en ik toen wij zijn leeftijd hadden. Je ging rechten studeren, merkte dat de civiele vakken je goed liggen, liep een leuke stage op een notariskantoor en zo rolde je vanzelf het notariaat in. Na je studie ging je aan de slag op een notariskantoor. Wie vooral hield van het oplossen van de juridische puzzels die dagelijks op je bureau komen, bleef wat langer kandidaat. Degenen die ook verantwoordelijkheid wilden dragen voor een eigen praktijk werden nog vóór hun veertigste notaris. Voor beiden geldt dat hun carrièrepad vrij voorspelbaar was. En laten we wel wezen, daar is ook niets mis mee.

Mensenwerk

Hoe anders is de huidige generatie! Uit onderzoek van de KNB blijkt dat de 20- en 30-jarigen in het notariaat een goede balans tussen werk en privé belangrijker vinden dan hoeveel ze verdienen, laat staan hoe snel ze notaris kunnen worden. Een levenslange carrière in het notariaat is sowieso niet langer vanzelfsprekend. Wij notarissen maken ons daar zorgen over.
De wereld verandert en dat merken we ook in ons werk. Kwam je ooit een heel eind met alleen een studie notarieel recht, tegenwoordig komt daar allerlei andere kennis en kunde bij. De wensen van klanten vragen meer dan alleen juridische kwaliteiten, net als de eisen die de maatschappij en de overheid aan ons stellen als het gaat om fraudepreventie. Veel werkzaamheden worden gedigitaliseerd, waardoor de toegevoegde waarde van de (kandidaat-)notaris steeds meer komt te liggen op zaken die zich niet laten digitaliseren: het échte mensenwerk. 

Voldoende vertrouwen

In mijn mailbox verschijnt een melding van LinkedIn. De kandidaat-notaris die koos voor een sabbatical is back in business. Hij meldt dat hij binnenkort notaris wordt op een kantoor aan de andere kant van het land. Zonder dat expliciet te benoemen heeft zijn sabbatical hem blijkbaar voldoende vertrouwen gegeven voor een toekomst in het notariaat. Hij motiveert zijn keuze met de verantwoordelijkheid die hij voelt om mensen verder te helpen en rechtszekerheid te bieden op momenten dat ze daar behoefte aan hebben. De notaris als menselijke maat. Ook dat is de jeugd van tegenwoordig.

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl