Logo KNB.nl
English

Coverstory

‘Ik gun al mijn vakgenoten een PE-plan’

Notarissen die deelnemen aan de permanente educatie (PE) nieuwe stijl, zijn ontslagen van de verplichting om 40 PE-punten te halen. Zij leggen in een PE-plan hun persoonlijke leer- en ontwikkelingsdoelen vast. Een van hen is Stephanie van Eck-Vernooij, kandidaat-notaris bij Heuvelrug Notarissen in Wijk bij Duurstede.  

Tekst: Dorine van Kesteren | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine nummer 2021-05
Coverstory peplan 750x400

‘Als we lol hebben in ons werk, echoot dat door naar onze cliënten’

‘Opleiding heb ik altijd serieus genomen. In 2009 ben ik gaan werken en ruim tien jaar lang greep ik iedere kans die zich voordeed, alles was nieuw, leuk en boeiend. Zo zat ik in de ondernemingsraad van het kantoor waar ik werkte, was ik ringbestuurder en heb ik meerdere grote cursussen gevolgd. Al met al hield ik eerder punten over dan dat ik er te weinig had. Voor mij was er dus nooit reden om het traditionele PE-stelsel te verlaten.
Dat veranderde vorig jaar, toen ze op kantoor vroegen of ik wilde overstappen van ondernemings- en familierecht naar vastgoedrecht. Dat was voor mij aanleiding om een PE-plan te maken. Want als je je een ander rechtsgebied moet eigen maken, ga je vooral intern leren. Helaas was ik kort daarna genoodzaakt om dit PE-plan te herschrijven. Door mijn persoonlijke omstandigheden moest ik minder gaan werken en hield ik naast mijn werk minder uren over. Dat betekende dat de switch naar vastgoed niet kon doorgaan. Wat dan wel? Op aanraden van de KNB ben ik gericht gaan nadenken over vragen als: waar liggen mijn kwaliteiten, waar word ik blij van, waar kan ik van toegevoegde waarde zijn voor kantoor en waar kan ik zelf wat leren?
Uiteindelijk heb ik besloten me te gaan richten op compliance en de UBO-registratie. Dit zijn actuele en belangrijke kwesties voor het notariaat. In de praktijk is hier in de rush van de werkdag weinig tijd voor, maar nu heb ik het naar me toegetrokken. Dat kan binnen werktijd en zo ontzie ik mijn collega’s. Win-win, kortom.’

Planmatig 

‘Een PE-cursus plan je in, dan is het moment daar en denk je: “Néé, niet vandaag, ik heb geen tijd!” Maar als je je eigen ontwikkelingstraject samenstelt, kan het op je eigen tijd en op je eigen manier. Je kunt er ’s middags even een uurtje aan besteden, bij wijze van spreken. Op mijn thema’s ben ik planmatig bezig en daar leer ik ontzettend veel van. Ik kies relevante cursussen, lees vakliteratuur, ben in gesprek met de Kamer van Koophandel … Nu heb ik bijvoorbeeld de rust om de draaiboeken van de Kamer van Koophandel over de registratie van UBO’s tot in detail door te nemen. Daar blijken talloze handigheidjes in te staan.
Ook acquisitie is een onderwerp in mijn PE-plan. Ik denk na over manieren om ons kantoor te profileren in de maatschappij. Welke verenigingen en evenementen sponsoren we? Is het een idee om voorlichting te geven in verzorgingshuizen? Of avonden te organiseren voor makelaars? Het is belangrijk dat we onszelf laten zien als notaris. Dat helpt om ons stoffige imago af te schudden.’

Tijd en ruimte

‘Ons werk begint bij gedegen juridische kennis, dat is de basis. Maar anno nu vraagt het meer. Denk aan sociale en digitale vaardigheden, klantgerichtheid en het vermogen om een kantoor te runnen. Het PE-plan is een goede manier om dit te bereiken. Het mooie is dat er tijd en ruimte komt om je te verdiepen in zaken die jij interessant vindt. En dan is het niet meer nodig om in december punten te sprokkelen.
Het tweede voordeel is dat informeel leren wordt erkend. Kennis en vaardigheden kun je vergaren op verschillende manieren – niet alleen op een formele cursus. Eigenlijk leer je als notaris de hele dag. Van cliënten, van collega’s, van de akten die je opstelt. En als je hebt bedacht voor welke onderwerpen je extra voelsprieten hebt uitstaan, dan pik je steeds meer op. Op een gegeven moment weten je collega’s je ook te vinden. Zelf krijg ik steeds meer verzoeken op mijn terrein, reageer enthousiast, help een collega uit de brand en krijg er nog punten voor ook!’

Coverstory peplan 750x250

‘Laat zien dat je erover hebt nagedacht’

Superleerzaam

‘Je kiest wat je leuk vindt en ik merk dat mijn enthousiasme voor het vak daardoor toeneemt. En als we lol hebben in ons werk, echoot dat door naar onze cliënten. Dit gun ik al mijn vakgenoten. Het PE-plan geeft een andere blik op leren. Stel dat een notaris bezig is met een fusie of de overdracht van zijn kantoor. Zo’n traject is superleerzaam – dus waarom zou zich dat niet mogen vertalen in punten? Hetzelfde geldt voor de notaris die lesgeeft of artikelen en nieuwsbrieven schrijft: daar leer je van!

Laat een of twee jaar het vinkjes zetten los en focus je helemaal op wat je wilt of moet kunnen. Dat doel kan bijvoorbeeld zijn: ik wil een goede ondernemer of manager worden. Of: ik wil de HR-zaken op kantoor deugdelijk kunnen regelen. Of: ik wil beter overweg kunnen met de computer. En voor notarissen die vastzitten in hun rechtsgebied, die al sinds de universiteit hetzelfde doen, kan het heilzaam zijn om iets anders erbij te pakken of zelfs helemaal over te stappen. En hoe fijn is het dan dat je je interne opleiding als PE-punten kunt opvoeren?’

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl