Logo KNB.nl
English

Kanocolumn

‘Kandidaat-notaris’ is toe aan innovatie!

Hoe lang moet je nog? Wanneer word je echt notaris? Wat doe je dan precies? Dit zijn vragen die kandidaat-notarissen veelal horen van hun cliënten of directe omgeving. Ik vind dat het woord ‘kandidaat-notaris’ aan vernieuwing toe is. Waarom? Dat leg ik graag uit aan de hand van de volgende voorbeelden.

Tekst: Huseyin Tosun | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine nummer 2021-05
Kanocolumn Huseyin Tosun 750x500

'Hoe lang moet je nog?'

Vaak hebben cliënten of vrienden en kennissen wel een beeld van wat de notaris doet, maar de toevoeging van het woord ‘kandidaat’ schept onduidelijkheid. Er is een groep die denkt dat je dan de assistent of het hulpje van de notaris bent, maar een andere groep denkt dat je je hebt uitgesproken: je hebt je ambitie kenbaar gemaakt om op (korte) termijn notaris te worden. Maar, niet alle kandidaat-notarissen willen dat! Net als de stappen: het behalen van je bul en het afronden van de beroepsopleiding lijkt het soms een logische stap dat je als kandidaat-notaris nog door gaat en (ooit) benoemd wordt tot notaris. Veel kandidaat-notarissen hebben echter niet de ambitie om notaris-ondernemer te worden. Toen ik de beroepsopleiding deed, werd in onze groep de vraag gesteld wie er notaris wilde worden? Ruim twee derde gaf toen aan het vak leuk te vinden, maar niet de verantwoordelijkheid of de lasten van het ondernemerschap te willen dragen.

Best raar

En wanneer ben je eigenlijk kandidaat-notaris? Als je notarieel recht hebt gestudeerd en je werkt onder de verantwoordelijkheid van een notaris of diens waarnemer ben je al kandidaat-notaris. Dus een oud-notaris die nog werkt op een notariskantoor wordt ook gekwalificeerd als kandidaat-notaris. Dat is best raar. Zeker als het notariskantoor nog de naam van deze oud-notaris draagt en hij/zij, vanwege een soepele overgang van diens protocol naar zijn ambtsopvolger, een bepaalde periode doorgaat in het vak en akten passeert in de waarneming. De cliënten kennen hem/haar als (oud-)notaris, maar hij/zij leest voor de ondertekening van de akte dat hij/zij kandidaat-notaris is.

Simpele vraag

Het antwoord op een simpele vraag als ‘wat doet een kandidaat-notaris?’ heb je vaak niet snel gegeven. Toch moeten we relatief vaak uitleggen wat onze functie inhoudt, terwijl de notaris hierover zelden een vraag krijgt. Hooguit wordt er gevraagd of hij/zij de notaris is? Iets dat met een simpele ‘ja’ bevestigd kan worden en men gaat weer door.
Als je vaak moet uitleggen wat je werk inhoudt, ga je je afvragen: hoe kan ik dat voorkomen? Helpt het als ik het woord ‘kandidaat-notaris’ niet noem? En ja, dit laatste helpt echt! Ik zeg soms alleen dat ik op een notariskantoor werk en alle vragen over: wat ik dan doe en wanneer ik dan benoemd zal worden, krijg ik niet meer te horen.
Helaas, kom je dan soms weer iemand tegen die heeft onthouden dat je de vorige keer kandidaat was. Tja, en dan krijg je toch weer de vraag of je inmiddels al notaris bent geworden…

De Wet op het notarisambt is aan herziening toe en de term ‘kandidaat-notaris’ ook, zo laten deze voorbeelden zien. Ik leg graag de bal neer bij de KNB en de wetgever om een passende vervanging te vinden.

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl