Logo KNB.nl
English

Kanocolumn

Lang durend

Duurzaamheid: een thema waar iedereen dagelijks mee wordt geconfronteerd, of je nou wil of niet. In de supermarkt bijvoorbeeld, waar ik me soms zo bezwaard voel om een plastic tasje af te rekenen dat ik maar met een toren vol boodschappen – opgestapeld tot m’n kin – naar buiten strompel, om vervolgens te bedenken dat m’n autosleutels nog in m’n jaszak zitten. Over die auto gesproken. Dat ik nog fossiel rij en niet elektrisch is in deze tijd eigenlijk ook not done, nu ik er zo over nadenk.

Tekst: Geeke van Haaren | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine nummer 2022-01
Kanocolumn Geeke 750x500

'Dat ik nog fossiel rij en niet elektrisch is in deze tijd not done'

Ook op een werkdag komen we regelmatig met duurzaamheid in aanmerking. Een e-mail printen kan immers niet meer zonder daar een weloverwogen beslissing over te hebben gemaakt (‘denk aan het milieu!’), concepten en afschriften worden nog slechts bij hoge uitzondering per post verzonden en kartonnen koffiebekers met plastic lepeltjes kunnen al helemaal niet meer.

Eerste oog

Duurzaamheid an sich is op het eerste oog niet per definitie een thema dat je zou associëren met het notariaat. Maar hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik het een thema vind dat juist bij uitstek bij ons vak past. Eén van de betekenissen van het woord ‘duurzaam’ is volgens de Van Dale lang durend’. Tijdens een werkdag kunnen veel dingen langdurend zijn: telefonisch in de wacht staan, een (moeizame) passeerafspraak, het opstellen van een ingewikkelde akte. Langduriger is het van A tot Z begeleiden van een dossier: van het meedenken met de eerste overeenkomsten, tot – soms maanden, soms jaren later – het uiteindelijk passeren van de akten. Ook cliëntrelaties kunnen duurzaam zijn, net als dat het bestaan van kantoor vaak langdurend is.

Tijdgeest

Volgens Wikipedia is duurzaamheid in zijn algemeenheid: ‘het uithoudingsvermogen van systemen en processen’. Dat het notariaat een heel lang uithoudingsvermogen heeft, hoef ik jullie natuurlijk niet te vertellen. Het is daarbij wel noodzakelijk dat de systemen en processen mee veranderen met de tijdgeest, om de duurzaamheid van ons vak te kunnen waarborgen. Die veranderingen zitten voornamelijk in de digitalisering van ons beroep, zoals in eerdere themanummers al uitgebreid aan bod gekomen. Daarnaast zijn er in de afgelopen twee jaar – door de huidige omstandigheden – heel wat processen veranderd, vaak tevens tot grote tevredenheid van de cliënt (bijvoorbeeld het digitaal legaliseren).

Fruit

Niet alleen het uithoudingsvermogen van systemen en processen is belangrijk, ook het uithoudingsvermogen van ons als persoon verdient de nodige aandacht. De duurzame inzetbaarheid van werknemers is niet alleen voor iedere werkgever een belangrijk onderwerp, voor ons als werknemers is het (wellicht) nog belangrijker. Gelukkig wordt hieraan door steeds meer werkgevers aandacht besteed, of het nou gaat om grote of kleine veranderingen. Zo is er in het kader van vitaliteit bij ons op kantoor voor iedereen fruit aanwezig. Regelmatig hebben we samen met collega’s even een break voor een fruithapje en, ook niet onbelangrijk, het scheelt mij weer een plastic tasje in de supermarkt.

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl