Logo KNB.nl
English

Kanocolumn

Een eigen huis

‘Een eigen huis, een plek onder de zon’, dat was wat René Froger eind jaren 80 van de vorige eeuw zong. De woningmarkt beleefde de afgelopen jaren een enorme piek en als kandidaat-notaris op de afdeling vastgoed heb ik heel wat mensen blij mogen maken met een eigen huis.

Tekst: Geeke van Haaren | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine nummer 2022-04
Kanocolumn Geeke 750x500

'Samen is toch leuker dan alleen'

Of het nou gaat om een eerste woning, aangekocht door jonge mensen, of een ‘laatste’ woning door wat oudere mensen (‘hierna verhuizen we écht niet meer’): Het is altijd een feestelijk moment als ik als waarnemer de laatste handtekening onder de akte zet en partijen aan tafel mag feliciteren met de overdracht.

Vinex-wijken

Wonen kan tegenwoordig op allerlei manieren. Vanaf 1995 tot 2005 was Vinex het uitgangspunt voor de bouw van nieuwe woonwijken, met als doel het ‘scheefwonen’ op de woningmarkt te verminderen. Tegenwoordig zijn we alweer uitgekeken op deze Vinex-wijken, vinden we ze te oud en wordt de voorkeur gegeven aan nieuwbouwwijken van deze tijd. Maar ook het leven buiten de stad is in trek: op een meer afgelegen plek, waar je per vierkante meter veel meer woongenot krijgt dan in de stad en dat zelfs ook nog eens lekker in het groen, weg van de drukte.

Tiny House

Daarnaast ontstaan ook nieuwe woonvormen. Denk bijvoorbeeld aan een Tiny House: erg populair op dit moment. De woonoppervlakte beslaat tussen de 15 en 50 vierkante meter en ik vind het altijd weer fascinerend om te zien hoe inventief deze Tiny Houses zijn ingericht.
Of de groep vrienden, die samen een perceel grond kopen en daarop met z’n allen hun droomhuis gaan bouwen of een reeds bestaande woning gaan verbouwen. Financieel gezien geen gekke ideeën, ten tijde van deze gekte op de woningmarkt. En samen is toch leuker dan alleen.

Juridische uitdagingen

Voor ons in de notariële praktijk liggen ook hier weer mooie juridische uitdagingen. Want is zo’n Tiny House nu een roerende, of een onroerende zaak? Wat als het een onroerende zaak is, maar het is geplaatst op een perceel grond dat geen eigendom is van de bewoners van de Tiny House?

En wat leg je vast voor de groep vrienden? Blijft het één woning? Zo ja, moeten er afspraken worden gemaakt over het beheer en gebruik van gezamenlijke eigendom? Of wordt toch gekozen voor een kadastrale splitsing of splitsing in appartementsrechten? En dan heb ik het nog niet eens gehad over de financiering. Allerlei zaken waar de kopers in eerste instantie geen rekening mee zullen houden: die zijn veel drukker met de minimalistische inrichting of de bouwtekeningen en als je al zo lang vrienden bent, is er geen reden om aan elkaars goedheid te twijfelen. Voor ons als notaris hier dus bij uitstek weer de taak om partijen op alle mogelijke consequenties te wijzen, daarover te adviseren en te beleren.

Thuis voelen

En of je nu heel groot, of juist heel klein woont: het gaat uiteindelijk om de plek waar je je thuis voelt. Want, zoals René zong: ‘Alles kan een mens gelukkig maken.’

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl