Logo KNB.nl
English

Kanocolumn

Uitsluiten, insluiten en aansluiten

Hoe modern kun je als notariaat zijn? Bij het opschrijven van het woord ‘inclusiviteit’ voor deze column werd deze door de spellingscontrole op mijn computer gewijzigd in ‘exclusiviteit’. Het woord is blijkbaar nog te nieuw om opgenomen te zijn in de vocabulaire van de computer.

Tekst: Monique Wijnhoven | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine nummer 2022-05
Kanocolumn Monique Wijnhoven 750x500

'Vragen naar de meisjesnaam is ook hopeloos ouderwets'

Maar inclusiviteit is wel degelijk een belangrijk begrip bij de uitoefening van ons vak. Onze dienstverlening moet tenslotte voor iedereen toegankelijk zijn. Ook voor diegenen die de stap naar ons kantoor lastig kunnen zetten. Zo sprak ik onlangs iemand die wegens hersenletsel  aan het revalideren is in een instelling. Hij wilde zijn zaken door een ander laten waarnemen nu hij zelf door zijn omstandigheden daar tijdelijk niet toe in staat is. Ondanks dat hij opgenomen is vanwege zijn herstel moet hij gebruik kunnen maken van onze diensten. Door een ritje te maken naar deze meneer in het revalidatiecentrum kon ik zijn deelname aan de maatschappij weer mogelijk maken. En kon ik ook meteen zijn wilsbekwaamheid checken. Die bleek gelukkig dik in orde te zijn.

Meerwaarde

En dat is voor mij ook meteen de meerwaarde van ons dagelijks werk. Mensen erbij laten horen en zoveel mogelijk helpen met hun juridische vraagstukken. De diversiteit in wat cliënten willen, is groot. Als je geen contact hebt met je kind, zul je hem of haar moeten uitsluiten als erfgenaam in je testament, hoe verdrietig dat vaak ook is. Een goed contact met de kinderen van je nieuwe partner betekent nu juist dat je hen specifiek moet ‘insluiten’, anders horen ze er niet bij.

Buitengesloten

Ook zo’n mooi voorbeeld van mensen erbij laten horen, of juist uitsluiten, is het jargon dat wij als notaris hanteren. Bij het passeren van een testament krijg ik vaak te horen dat de cliënt niet begrijpt wat er staat en zich daardoor buitengesloten voelt. Gek eigenlijk, ieder testament is in de Nederlandse taal geschreven waardoor iedereen het moet kunnen lezen. Niets is minder waar. Ook de ingenieurs en de artsen onder ons geven toe zich buitengesloten te voelen door ons jargon. Ze snappen onvoldoende van de inhoud van hun testament. Door een schriftelijke toelichting in begrijpelijke taal bij de ontwerpen te voegen, help je de cliënt al een heel eind op weg. Door dan ook nog tijdens het passeren een duidelijke uitleg te geven, zorg je ervoor dat men zich weer aangesloten voelt.

Onzijdig woord

Inclusiviteit valt niet los te koppelen van diversiteit. De diversiteit in de samenlevingsvormen is in een halve eeuw sterk toegenomen. Dat heeft zeker ook zijn invloed gehad op het notariaat. Vroeg je in het verleden een man naar de naam van zijn vrouw, en omgekeerd uiteraard, tegenwoordig vraag je naar de naam van de partner. Dat is zo’n onzijdig woord waar je altijd goed mee zit. Vragen naar de meisjesnaam van een vrouw is ook hopeloos ouderwets. Tegenwoordig heb je het over de geboortenaam. Ook een man kan tenslotte de naam van zijn vrouw aannemen. Best wel even wennen hoor, maar een kleine moeite als je daarmee de inclusiviteit bevordert.

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl