Logo KNB.nl
English

Anders bekeken

Veerkracht is geen luxe, maar noodzaak

Veerkracht is het jaarthema van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Dit thema past in het grotere KNB-programma ‘Futurepro(o)f’, dat draait om de (kandidaat-)notaris die adequaat inspeelt op de veranderende wereld om hem heen. Drie deskundigen over het belang van veerkracht voor het notariaat.

Beeld: Shutterstock, Jacky@AVDR.nl Notariaat Magazine nummer 2022-07
Anders bekeken brillen NM3 dobv 750x250

'Een nieuwe wereld vraagt nieuwe vaardigheden'

Katrien Audenaert, The Resilience Institute Europe

‘Het beroep van notaris is enorm geëvolueerd. De overheid lijkt meer en meer van de notaris te vragen. Naast de wettelijke taken krijgt de notaris een maatschappelijk opdracht toebedeeld. Het notariaat blijft ook een sociaal beroep: mensen uit diverse milieus komen op belangrijke momenten in hun leven naar de notaris toe. Zij zoeken niet alleen juridisch advies, maar ook vertrouwen en steun, wat heel wat emotionele intelligentie vergt.
Daarnaast is de notaris ook ondernemer: het vraagt leiderschapskwaliteiten om een kantoor en een team van medewerkers te managen. Koppel daaraan de brede context van de wereld waarin we leven, die zich kenmerkt door een hoge mate van verandering, onzekerheid en complexiteit. Het is dus niet niets om notaris, ondernemer en werkgever te zijn en aan alle touwtjes te blijven trekken.
Bij trainingsinstituut The Resilience Institute (resiliencei.com) zien wij veerkracht als een hefboom voor duurzaam prestatievermogen. Ons Global Resilience Report 2022 noemt vijf factoren die de meest veerkrachtige personen onderscheiden van de minst veerkrachtige. 1) Slaap: beïnvloedt alle aspecten van leiderschap. Een uitgeputte notaris kan geen goede notaris zijn. 2) Voldoening: hoe creëert u als notaris een zinvolle werkomgeving en trekt u de beste talenten aan? 3) Terugveren: de capaciteit om terug te veren in een intense werkomgeving. 4) Recuperatie: noodzakelijke voorwaarde voor een hoog prestatievermogen. Hoe creëert u een kantoorcultuur waar dit mogelijk is? 5) Focus: in een wereld met een teveel aan informatie is het cruciaal dat we onze focus trainen.
Kortom: een nieuwe wereld vraagt nieuwe vaardigheden. Veerkracht hoort daar zeker toe; het is een set van aanleerbare vaardigheden om terug te veren, te blijven groeien, positief impact te hebben en uw volle potentieel te bereiken.’

Noa de Leon-Van den Berg, advocaat, coach en docent weerbaarheidstraining (NOvA)

‘Veerkracht is een onderdeel van (mentale) weerbaarheid, net als presteren onder druk (stressbestendigheid) en groei (leren). Dit zou verplicht deel moeten uitmaken van de beroepsopleiding in het notariaat en dient ook daarna verder te worden ontwikkeld.
Onlangs deed de KNB onderzoek naar bedreigingen en geweld onder haar leden en daaruit bleek dat 57 procent van de ondervraagden weleens (schriftelijk of fysiek) bedreigd is geweest. De (kandidaat-)notarissen die met bedreiging te maken hebben gehad, zijn angstiger geworden en selectiever in de zaken die zij aannemen. Ook in deze situaties is veerkracht een noodzaak.
Hoe veerkrachtig je bent, verschilt per persoon. Door de effecten van bedreigingen te onderkennen en bespreekbaar te maken, wordt de veerkracht versterkt (herstel). In onze weerbaarheidstrainingen reiken we tools aan die het fundament vormen voor security awareness (preventie). Zodat de deelnemer zich bewust wordt van direct toepasbare vaardigheden, gericht op persoonlijke veiligheid en die van de werkomgeving in een situatie van dreiging/ongemak (actie).
Veerkracht is het vermogen om te herstellen na een situatie van ongemak. De samenhang tussen preventie, herstel en actie zorgt voor veerkracht. Na een situatie van bedreiging of ander ongemak helpt dit om terug te keren naar de oorspronkelijke vorm. Daarom is het noodzaak om te leren uw veerkracht te versterken. Kortom: naast technisch-juridische vaardigheden is veerkracht onontbeerlijk in de gereedschapskist van de notaris.’

Anders bekeken NM7 750x250

Carien Karsten, psycholoog

‘Snel weer terugveren uit een akelige ervaring. Welke notaris wil dat niet? Cliënten die u onder druk zetten, collega’s die veel van u vragen, zelf een verkeerde beslissing nemen door toenemende lasten - situaties te over die u als notaris uit het lood kunnen slaan. Dan is het mooi als u daar snel weer bovenop komt. Maar hoe? Je hebt de bekende tips als: bewegen, goed slapen, matig met alcohol, investeren in vrienden. Nuttig allemaal, maar wel zaken van de lange termijn.
Gelukkig is er een gouden tip die u snel uit de put helpt: zorg voor voldoende hersteltijd. Heeft u binnen een uur na werktijd zin om iets leuks te ondernemen? Koken, sporten, filmpje pakken, naar het theater of concert gaan? Dan zit het wel goed met uw veerkracht.
Maar is alles u te veel na uw werk, kunt u de gesprekken van de kinderen niet aan, wilt u zich afzonderen en het liefst met een dekentje op de bank een serie kijken? Dan heeft de werkdag te veel van u gevraagd. Risico is dat u ook nog slecht slaapt, meer piekert en niet uitgerust aan de dag begint. Accepteer dat u er even doorheen zit. Neem meer pauzes: staar af en toe gedachteloos uit het raam, let een minuut of wat op je ademhaling, maak een praatje over iets leuks dat u heeft meegemaakt. Investeer in korte momenten van fun, bewegen of nietsdoen. Hoe meer dat een gewoonte wordt, hoe sneller u herstelt van stressvolle momenten.’

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl