Logo KNB.nl
English

Column van de voorzitter

Wat we kunnen leren van een kolibrie

Wat heeft een hummingbird (kolibrie) te maken met het thema van dit nummer, veerkracht en weerbaarheid? Ik hoor het u denken. Nou, dat is simpel, de hummingbird staat symbool voor veerkracht en aanpassingsvermogen.

Tekst: Annerie Ploumen | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine 2022-07
Annerie NM6 750x500

'Richt je energie op wat je zelf kunt doen'

Dat betekent: enerzijds een blik op het verleden werpen, anderzijds flexibel zijn en in beweging blijven, klaar voor de toekomst. Het symbool dus voor de futureproof notaris.
Veerkracht was het onderwerp van ons jaarcongres in Maastricht. In deze editie gaan we er nog wat dieper op in. Het is een thema dat op veel manieren onze praktijkvoering raakt. Denk aan onze poortwachtersrol bij ondermijning, maar ook aan de omgang met vaak steeds assertievere cliënten. Veerkracht is echter ook voor ons persoonlijk essentieel, om de beste versie van jezelf te zijn of te worden.

Eigenschappen

We kennen allemaal die momenten waarop alles tegen lijkt te zitten. Dan is veerkracht nodig. Hoe ga je daarmee om, welke eigenschappen zijn nodig? Ik heb nog eens nagezocht wat veerkracht nu precies inhoudt. Volgens mensen die hiervoor geleerd hebben, is veerkracht: 'Het vermogen om te gaan met stressvolle situaties. Het vermogen terug te veren naar je oorspronkelijke staat.' Veerkrachtige mensen kunnen goed relativeren, weten hoe ze het beste met hun emoties kunnen omgaan en nemen verantwoordelijkheid voor zichzelf. Ze zijn niet immuun voor uitdagingen, maar laten zich er tegelijkertijd minder door beïnvloeden dan iemand die minder veerkrachtig is.

Een lijstje dat we allemaal individueel kunnen aflopen en met een ‘tick the box’ kunnen we zien of we aan deze vereisten voldoen. Zo niet, dan zijn er voldoende tips en trucks om veerkracht te cultiveren. Denk aan het veranderen van je kijk op een gebeurtenis (perceptie), want de les die je ergens uit hebt getrokken kun je ook als iets positiefs zien. Besef ook dat niet alles voor eeuwig is. De Britten hebben hiervoor een mooie uitspraak: 'Hummingbird, this too shall pass en practice makes perfect.' En verder: zet je energie doelgericht in. Verleg de aandacht van buiten naar binnen en richt je energie op wat jezelf kunt doen en niet wat je van de ander verwacht. Ten slotte: practice makes perfect. Veerkrachtiger worden, vergt training. Dus accepteer dat het tijd kost en dat je moet blijven trainen.

Glas halfvol

Het interview met Maarten Meijer in deze editie sluit prachtig aan bij de manier waarop ik veerkracht zojuist heb omschreven. Het interview is een mooi, realistisch verhaal van een notaris wiens glas altijd halfvol is. Met zijn uitspraak 'Het leven dwingt tot optimisme' slaat hij – wat mij betreft – de spijker op zijn kop. Zijn grootste tegenslag, het overlijden van zijn compagnon Hans Borren, met wie hij 35 jaar heeft samengewerkt, heeft Maarten samen met zijn collega’s op een bewonderenswaardige manier overwonnen.
Een deel van het Amsterdamse notariaat heeft deze verdrietige periode van dichtbij meegemaakt. Met veel respect hebben we kunnen zien hoe onvoorstelbaar veel veerkracht de mensen van dit kantoor hierbij hebben getoond.

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl