Logo KNB.nl
English

Column van de voorzitter

Cybercrime zet onze reputatie op het spel

Het is notarissen met de paplepel ingegoten: gegevens die aan ons worden toevertrouwd zijn bij ons in veilige handen. Vertrouwelijkheid en integriteit van informatie zijn kernwaarden van het notariaat. Cybercrime kan die kernwaarden rechtstreeks in gevaar brengen en verdient daarom de volle aandacht, juist van onze beroepsgroep.

Tekst: Annerie Ploumen | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine 2023-02
Annerie NM6 750x500

'Veiligheid van digitale informatie is ónze verantwoordelijkheid'

Daarom is het goed dat de ledenraad van de KNB vorige maand de Gedragscode Informatiebeveiliging Notariaat heeft vastgesteld. Hierin staat duidelijk omschreven welke maatregelen we moeten nemen om te voorkomen dat onze gegevens (en die van onze cliënten) in handen vallen van cybercriminelen. Een teken dat het notariaat het onderwerp uiterst serieus neemt.

Niet of, maar wanneer

De gedragscode is een goede eerste stap. Het is namelijk niet zozeer de vraag of notariskantoren worden aangevallen, maar wanneer dit (weer) gaat gebeuren. Dat is de boodschap van een lezenswaardig artikel in deze editie van het Notariaat Magazine (zie pagina 26). Onze beroepsgroep is namelijk inmiddels al geconfronteerd met cybercrime. Twee jaar geleden hadden vele tientallen kantoren geen toegang tot hun digitale gegevens door een hack bij een IT-leverancier. En een enkel individueel kantoor is inmiddels ook rechtstreeks door hackers getroffen geweest. Het begint vaak met iets onbenulligs als het gebruiken van te simpele wachtwoorden, het klikken op een link in een onduidelijke e-mail of het overslaan van software-updates. Ik weet het zelf uit mijn eigen praktijk: als je het razend druk hebt, ben je hierop helaas niet altijd opmerkzaam genoeg en dat kan funest zijn.

Noodnummer

Wie zelf slachtoffer is geweest van cybercrime, realiseert zich echter maar al te goed dat we tijd moeten uittrekken voor de bewapening tegen digitaal opererende criminelen. Om te beginnen door cyberveiligheid niet in goed vertrouwen volledig over te laten aan interne of externe ICT-mensen. Veiligheid van digitale informatie is onze verantwoordelijkheid. Dus zorg ervoor dat de gedragscode op uw kantoor wordt nageleefd. Hebt u toch iets over het hoofd gezien? Gaat het mis omdat uzelf of een medewerker op een verkeerde link in een e-mail heeft geklikt? Bel dan zo snel mogelijk het noodnummer van de KNB. U krijgt dan snel een passend advies. Zo zorgen we ervoor dat we gezamenlijk cybercriminelen buiten de deur houden. En houden we de reputatie van onze beroepsgroep hoog, ook in een digitale wereld.

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl