Logo KNB.nl
English

Erfenis van de notaris

De Bruine beuk van Adriaen Bisdom

De notaris heeft vanouds een stempel gedrukt op het maatschappelijk leven in dorp of stad. In deze serie gaan we op zoek naar die erfenis. Deze keer:de Bruine beuk van Adriaen Bisdom (1664-1728).

Tekst en beeld: Johan Nebbeling Notariaat Magazine nummer 2023-04
Erfenis 750x500

In het Zuid-Hollandse Haastrecht zijn ze er maar wat trots op: de Fagus Sylvatica ‘Purpurea’, ofwel de Bruine beuk, in de tuin achter Museum Bisdom Van Vliet. De oudste beuk van Nederland. De boom werd in 1692 geplant door stamvader Adriaen Bisdom, nadat hij zich als notaris had gevestigd in Haastrecht. Bisdom volgde ene Just van Arkel op (over wie de annalen vermelden dat deze ‘met de noorderzon is vertrokken’) als notaris en secretaris van Haastrecht en de Krimpenerwaard.

Orde in chaos

Over het leven van Bisdom is weinig bekend. Bekwaam was hij, aangezien hij orde schiep in de chaotische stedelijke administratie waardoor het stedelijk archief van het IJsselstadje vrijwel compleet bewaard is gebleven. Twee jaar voor zijn dood legde hij zijn ambt na 41 jaar neer. Zijn nakomelingen waren succesvolle zakenlieden en bestuurders die een belangrijke rol speelden in het maatschappelijk leven van Haastrecht en de Krimpenerwaard. De bekendste is zijn verre achterkleindochter Paulina (1840-1923), die zich inmiddels met de dubbele achternaam Bisdom Van Vliet mocht tooien. In Haastrecht houden ze de kinderloze Paulina nog altijd in ere vanwege haar rol als weldoenster.

Geheim

Paulina woonde met haar vroeg gestorven echt- genoot in een nieuw familiehuis uit begin acht- tiende eeuw. Ze liet notarieel vastleggen dat aan het huis – dat een museum werd – na haar dood niets mocht veranderen. Paulina liet bovendien een document achter dat pas een eeuw na haar dood mocht worden geopend. Binnenkort is het zover en zal het ‘geheim van Haastrecht’ worden onthuld. De door haar voorvader Adriaen geplante beuk maakt dat nog wel mee. Hoeveel tijd de monumentale boom daarna nog is beschoren, is echter de vraag. Want ook voor bomen komt de ouderdom met gebreken. De boom lijdt aan de dodelijke dikrandtonderzwam en maakt het al jaren slecht.

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl