'Ik meen, dat waar wij ons nog steeds kunnen benoemen mede tot de beste clubs van Gelderland te behoren en onze vereniging gevestigd is in de hoofdplaats van die provincie, wij ons met gerust geweten kunnen tooien met hare kleuren, namelijk geel-zwart.' Op valse bescheidenheid kon Chris Engelberts niet worden betrapt. Het was op zijn initiatief dat Vitesse in 1900 de kleuren van Arnhem (blauw-wit) inruilde voor de geel-zwarte provinciekleuren waarin Vitesse zich nog steeds tooit.
Voetbal was destijds een sport voor heren van stand en het was dus logisch dat de sportieve aankomend notaris Engelberts zich aansloot bij Vitesse, dat op 14 mei 1892 was opgericht. Hij was niet alleen als voetballer actief – als captain van het eerste elftal – maar vierde ook successen als wiel- renner en was internationaal scheidsrechter.
Sportbestuurder
Engelberts was bovenal een sportbestuurder, die zijn stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van het voetbal in Nederland in het algemeen en op die van Vitesse in het bijzonder. Hij was bestuurslid en voorzitter van Vitesse, dat in die dagen veelzeggend de 'club van de notaris' werd genoemd. Ook was Engelberts lid van het bestuur van de NVB, later KNVB. Voor zijn verdiensten voor het voetbal werd hij in 1904 benoemd tot NVB-erevoorzitter. Naar verluidt was Engelberts ook betrokken bij de oprichting van de wereldvoetbalbond FIFA, maar harde bewijzen daarvoor ontbreken.
Wisselbeker
Vijf jaar na zijn onverwachte overlijden – hij was kort daarvoor gestopt met zijn notarispraktijk – schonken zijn nabestaanden Vitesse een wisselbeker die tussen 1952 en 1984 jaarlijks werd uitgereikt aan het 'meest verdienstelijke lid'. In 1984 ontving 'Mister Vitesse' Theo Bos die beker.
Beroepsmatig was Engelberts lid van het hoofdbestuur van de Notariële Broederschap en diverse regionale notariële verbanden. Daarnaast was hij dertig jaar bestuurslid van het Arnhems Kinderziekenhuis.
Met dank aan sporthistoricus Ferry Reurink.