Sociale media bestonden niet in de negentiende eeuw, maar doodsbedreigingen wel. Frederik Allard Ebbinge Wubben vond er op 13 februari 1812 een op de stoep voor zijn huis. Een actie van een politieke tegenstander, daartoe aangezet door de Rouveense dominee Nieveen die de bevolking tegen hem opzette.
Ebbinge Wubben, telg uit een Drentse adellijke familie, was in 1810 op 18-jarige leeftijd benoemd tot maire – het was de Franse tijd – van Staphorst. Hij was de eerste burgemeester en de grondlegger van de moderne gemeente Staphorst, voorheen een allegaartje van middeleeuwse ambten en gerechten. Als burgemeester ond Frans bewind maakt hij zich aanvankelijk niet populair met de invoering van de dienstplicht en de burgerlijke stand. Maar na het vertrek van de Fransen in 1813 kreeg hij geleidelijk meer waardering voor zijn inzet voor de Staphorster gemeenschap. Bij zijn afscheid als burgemeester in 1852 kon hij terugkijken op een succesvolle ambtsperiode.
Thorbecke
Behalve burgemeester was hij vanaf 1845 lid van Provinciale Staten van Overijssel. Hij was een regionale steunpilaar van de staatsman Thorbecke, die hem een 'echte Overijsselschman' noemde. Ebbinge Wubben publiceerde daarnaast talloze boeken en geschriften over de plaatselijke en regionale geschiedenis.
Tussen 1834 en 1862 was Ebbinge Wubben werkzaam als notaris. De notaris- annex burgemeesterswoning die hij aan de Gemeenteweg liet bouwen, staat er nog. In het dorp is een straat naar hem vernoemd en Staphorst heeft een 'notarisbosje' waar Ebbinge Wubben naar verluidt rust vond na drukke werkdagen. Na zijn overlijden op 26 juni in 1875 werd hij bijgezet in een familiegraf achter de Hervormde Kerk.
Het sterk verwaarloosde graf werd in 2014 gerestaureerd. De oplevering ging gepaard met een uitvaartdienst. Met toespraken en koffie en cake, maar zonder de overledene. Die lag immers al in zijn graf. Over Ebbinge Wubben verscheen in 2010 een – helaas tamelijk onleesbare – biografie.