Logo KNB.nl
English

Kanocolumn

Aan werkplezier hangt geen prijskaartje

'Kandidaat-­notaris in regio Noord verdient het minst.' Dat is de titel van een artikel op NotarisNet dat onlangs mijn aandacht trok. De aanleiding was een onderzoek dat in opdracht van de KNB is gedaan naar het salaris van kandidaat­-notarissen.

Tekst: Geeke van Haaren | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine nummer 2023-08
Kanocolumn Geeke 750x500

'Is werkgeluk alleen uit te drukken in geld?'

Nieuwsgierig opende ik het onderzoek, waarbij ik eerlijk moet bekennen dat ik het nog best een opgave vond om het te lezen. Na wat heen en weer scrollen klikte ik het weer weg en ging over tot de orde van de dag.

Verschillende beloningen

Toch bleef die titel in m'n hoofd zitten en zette me aan het denken. Ja, er zijn verschillen in salaris, dat weten we allemaal. Maar is het hoogste salaris echt het belangrijkst? Is werkgeluk alleen uit te drukken in geld? We 'verdienen' natuurlijk allemaal hetzelfde, alleen zijn de beloningen per kantoor verschillend. Soms krijg je meer vakantiedagen, soms de ruimte om zelf je werktijden in te delen en soms de flexibiliteit om thuis te werken. En dat is allemaal prima; het is aan jou om te bepalen wat voor jou belangrijk is.

Wandelende Asser

Want hoewel we allemaal kandidaat zijn, zijn we (gelukkig) ook allemaal verschillend. En daardoor loopt waarschijnlijk ook de invulling van de functie uiteen per kantoor. De een is een echte vakidioot, heeft het WPNR op z’n nachtkastje liggen en is een wandelende Asser. De ander leeft juist op van een dag waarnemen met veel verschillende cliënten aan tafel en een gezellig praatje (over het ontbijt bijvoorbeeld, om maar iets te noemen). De volgende houdt zich bezig met modellen, terwijl nog weer een ander graag op pad gaat om te netwerken.

Jouw talent

Al die verschillende kandidaten samen, dat is wat je nodig hebt om teams en kantoren lekker te laten draaien. Je kunt niet overal even goed in zijn, dus ga op zoek naar een plek waar er wordt gekeken naar jouw talent en waar jij in je kracht wordt gezet.
Want dat maakt dat je met plezier je werk kunt doen en met een voldaan gevoel de dag afsluit. Daar kun je geen prijskaartje aan hangen en daarbij kan waarde­ ring ook nog eens op verschillende manieren worden geuit. Het is maar net wat het beste bij jou past. Dus ja, salaris is belangrijk, maar de rest zeker ook. Cijfers zeggen niet alles, er is meer dan dat. En of je nou werkt in het noorden, oosten, zuiden of westen van het land, het kantoor waar jij je thuisvoelt, daar ben je op je best!

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl