Logo KNB.nl
English

Column van de voorzitter

Goed voornemen dat geen moeite kost

Minder drinken. Meer bewegen. Gezonder eten. Vaker afspreken met vrienden. Goede voornemens zijn onlosmakelijk verbonden met de start van een nieuw jaar. Zelf maak ik zeker niet ieder jaar goede voornemens, maar áls ik het doe, dan wil ik altijd nog net iets meer uit het leven halen. Het mooie aan dit ritueel vind ik de positieve energie die eruit spreekt: de wil om het beter te doen, een nieuwe start te maken.

Tekst: Annerie Ploumen | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine 2024-01
Annerie 750x400

In het notariaat zijn we daar voortvarend mee begonnen. Al vlak na het ploppen van de champagnekurken op 1 januari zag de eerste digitale akte het levenslicht, een dag later gevolgd door een tweede digitale oprichting van een bv. Hoe dit is verlopen, leest u hier.

Nieuwe rubriek

Ook Notariaat Magazine begint het nieuwe jaar goed, met een opgefriste cover en een hagelnieuwe rubriek, ‘Uit de tuchtkamer’, waarin de notariële leden van de kamers voor het notariaat hun verhaal doen. Zeer de moeite waard om ook eens te horen hoe degenen die aan de andere kant van het beklaagdenbankje zitten, aankijken tegen het tuchtrecht.

Over aandacht voor ons beroep in de media hoeven we aan het begin van dit jaar niet te klagen. Het Financieele Dagblad (FD) gaf collega Yvonne Vleeshouwers in de eerste weekendkrant van 2024 ruim baan om te vertellen over haar initiatief om een sociaal notariaat op te zetten in Den Bosch. Mooi dat zij de maatschappelijke functie van onze beroepsgroep zo voor het voetlicht weet te brengen. Zelf ben ik vorige maand ook geïnterviewd door FD-journalist Edwin van der Schoot. Het resultaat van dat gesprek heeft waarschijnlijk al in de krant gestaan als u dit leest. Zulke publicaties geven ons de gelegenheid om te laten zien wat we doen en waar we voor staan.

Soepele start

Zijn er bij al deze positieve ontwikkelingen nog goede voornemens nodig? Zeker, en dan betreft het vooral mijn rol als voorzitter van de KNB. Zoals u weet, is dit mijn laatste jaar in die functie. Dat betekent geenszins dat ik nu al gas terugneem. Ik ga er de komende maanden keihard tegenaan om mijn opvolger een soepele start te bieden. Er is nog genoeg te doen: we werken onder andere aan de vernieuwing van de beroepsopleiding, een betere toegang tot het notarieel recht en een sterkere positie in Europa. Zo stomen we het notariaat klaar voor de toekomst.

Toch een goed voornemen voor dit jaar dus: nóg meer uit het werkende leven halen. Een voornemen dat voor mij makkelijk is vol te houden, want als ik érgens voor warmloop, dan is het wel de toekomst van ons mooie beroep.