Logo KNB.nl
English

Uit de tuchtkamer

'Laat het verweer over aan een advocaat'

Een tuchtzaak is voor elke notaris een nachtmerrie. Bij zo’n zaak zitten ook altijd beroepsgenoten aan de andere kant van de tafel. Hoe ervaren zij dit werk? Wat adviseren zij notarissen? In deze nieuwe serie komen de notariële leden van de kamers voor het notariaat aan het woord. In de eerste aflevering: Marco Stout, lid van de kamer voor het notariaat in het ressort Den Bosch.

Tekst: Jolanda aan de Stegge | Beeld: Erik van der Burgt Notariaat Magazine nummer 2024-01
Marco Stout 750x500

Bij de vier kamers voor het notariaat werden in 2022 in totaal 295 klachten tegen notarissen ingediend. Hiervan vielen er 98 af omdat ze ongegrond, niet-ontvankelijk of deels ongegrond én deels niet-ontvankelijk werden verklaard. Uiteindelijk bleven er 197 over. Dat zijn er weinig, vindt notaris Marco Stout, zeker ook gelet op de bijna twee miljoen akten die dat jaar werden gepasseerd.

Procesrecht

Procedeer niet zelf als er een klacht tegen je wordt ingediend, adviseert hij, maar laat je bijstaan door een deskundige advocaat. “Verweer voeren is een vak. Als aangeklaagde is het wijs iemand het woord te laten voeren die de feiten van de emoties kan scheiden.”

Hij wijst op de procesrechtelijke kant die onvergelijkbaar is met het notariële werk. Leden van de kamer weten niet álles van een zaak: zij oordelen op basis van wat zij voorgeschoteld krijgen. Bovendien geldt: wie stelt, moet dat bewijzen wanneer het wordt betwist. Het maakt ook uit welke stukken iemand aanlevert. “De aangeklaagde die niet weet hoe hij zijn zaak procesmatig naar voren moet schuiven, komt gemakkelijk van een koude kermis thuis.”

Praktijkervaring

De kamer in Den Bosch gaat over Zeeland, Noord-Brabant en Limburg en bestaat uit twee tuchtrechtelijk ervaren rechters en een notaris. Stout: “Als notarieel lid zit ik in de Kamer omdat ook de praktijkervaring meetelt. Tijdens een zitting licht ik soms toe hoe het er in de notariële praktijk aan toegaat en waarom. Het draait in het tuchtrecht om: hoe heb jij je als notaris gedragen, heb je op tijd gereageerd en heb je jouw cliënt goed geïnformeerd? Dikwijls klaagt men dat we in het notariaat zoveel moeten vastleggen, maar het komt ook voor dat iemand niks op papier zet. Dan wil je weten hoe dat kan en welke argumenten die notaris hiervoor aanvoert.”

Niet strenger

Stout betwist dat tuchtrechters steeds strenger worden en de tuchtregels steeds ingewikkelder, al leeft dit idee sterk in de beroepsgroep. “In de literatuur lees ik soms dat bepaalde uitspraken van het Gerechtshof Amsterdam worden beschouwd als nieuwe rechtsregels. Het zou duidelijker zijn als de eindrechters in hun uitspraken scherp aangaven waarom zij in die ene specifieke situatie vinden dat de notaris iets niet goed heeft gedaan en wat de algemene rechtsregel zou moeten zijn.”