‘Ondernemers tekenen graag op afstand’
Op de middelbare school was Francesco van Loon al bezig met techniek. Zijn hobby bouwde hij uit tot een succesvol internationaal bedrijf op het gebied van lasertechnologie, met name in de entertainmentwereld. Inmiddels ontwerpt, organiseert en ondersteunt hij lasershows over de hele wereld. Een innovatieve sector, waar de ontwikkelingen razendsnel gaan. Daarom was het niet zo gek dat juist hij de eerste ondernemer in Nederland was die, zodra het kon, op 2 januari 2024 digitaal een bv oprichtte.
Eindelijk
Op het KNB-congres van afgelopen oktober kondigde minister voor Rechtsbescherming Weerwind aan dat het wetsvoorstel voor het digitaal oprichten van besloten vennootschappen (DOBV) op 1 januari 2024 definitief in werking zou treden. Daarmee sloot Nederland eindelijk aan bij een Europese richtlijn om de oprichting van bedrijven te moderniseren en te vereenvoudigen. Eindelijk, want al in 2021 was het platform klaar voor gebruik dat nodig is om bv’s digitaal met de hoogste betrouwbaarheidsniveaus op te richten. Het notariaat was er klaar voor. De KNB organiseerde cursussen en bijeenkomsten en zette een speciale kennisbank op om notarissen en hun cliënten te begeleiden bij het gebruik van het nieuwe digitale systeem.
Patricia Harrison, notaris bij het net opgerichte fusiekantoor Aqte Notarissen in Bergen op Zoom, woonde zo’n KNB-cursus over de DOBV bij. Daar kreeg ze het idee om de eerste digitale oprichting van een bv met haar cliënt Francesco te doen. “Francesco komt vaker bij mij. Hij ontwerpt ook lichtshows voor cruiseschepen. Omdat in Amerika een behoorlijk sterke claimcultuur heerst, leek het hem verstandig voor zijn nieuwe projecten een nieuwe bv op te richten.”
Sjeiks en dj’s
“Om stevig te staan tegenover zulke grote zakelijke partijen, kun je je beter in een bv presenteren dan in een eenmanszaak”, licht Van Loon toe. “Het heeft te maken met risicospreiding en professionele uitstraling.” Zijn nieuwe bv heeft hij ‘Art2Amuse’ gedoopt, een aansprekender naam dan de bedrijfsnaam Collimated – wat vooral een vakterm is in de wereld van de optica en de lasers.
Het werk van Van Loon heeft een grote vlucht genomen. Van een verzoek om een show van dj’s als Tiësto of Armin van Buuren met laserlicht te ondersteunen, kijkt hij al niet meer op. De staf van de Britse danceformatie The Chemical Brothers is bij wijze van spreken kind aan huis om door Van Loon getraind te worden en vervolgens zelf op pad te gaan met de lasers. Hij beleefde avonturen in Saoedi-Arabië, waar de Franse muzikant en componist Jean-Michel Jarre een exclusief festival – met lasershow – voor een sjeik organiseerde. In Macau, China en Sjanghai ondersteunde hij grote internationale kunstprojecten van kunstcollectief TeamLab. En dat allemaal vanuit een grijs bedrijfsverzamelgebouw in Bergen op Zoom als thuisbasis.
Champagnekurken
Notaris Harrison was naar de DOBV-training gegaan, had online geoefend met de proeftuin op NotarisNet, proefgedraaid met webapplicatie Notarisdossier en gezorgd dat de apparatuur op kantoor allemaal in orde was. En kort na nieuwjaarsnacht knalden op 2 januari de champagnekurken opnieuw, toen de eerste akte van 2024 digitaal ondertekend werd. Alles digitaal en online, toch moest Van Loon op 2 januari nog naar het notariskantoor komen. Want dit historische moment moest natuurlijk op video worden vastgelegd.
“Het was spannend, maar alles ging heel goed”, vertelt Harrison. “Na de ondertekening met zijn smartphone is de bv nu in de lucht.” Ze verwacht dat veel ondernemers gebruik zullen gaan maken van de DOBV. “De volgende afspraak staat al gepland. Ondernemers tekenen graag op afstand. Dit is nog maar het begin. De vraag is welke akten hierna zullen komen.”
Eerst aan tafel
Het zal al snel een standaardvraag worden, denkt Harrison: ‘U wilt een BV oprichten; komt u zelf langs of doen we het digitaal?’ Toch merkt ze op dat ze wel iemand graag eerst een keer gezien wil hebben. “Ik wil iemand bij voorkeur eerst aan tafel gehad hebben. Veel ondernemers komen regelmatig terug voor de oprichting van een bv. Om daarvoor nou elke keer helemaal naar mijn kantoor te komen – voor dat soort situaties is het fijn dat het digitaal kan.”
Dankzij de DOBV kan het oprichten van een bv een stuk sneller en efficiënter plaatsvinden, maar Harrison verwacht niet dat het ten koste gaat van de adviesrelatie. “Dat advies wordt niet gegeven tijdens het passeren, maar tijdens het voortraject. Een verschil is wel dat men niet meer naar mij kijkt voor de Belehrung, maar naar het scherm. Nu kijken de mensen nog naar de notaris die aan het passeren en aan het belehren is. Bij de DOBV komt tijdens het passeren alleen de akte in beeld.”