Logo KNB.nl
English

Kanocolumn

De ideale passeertafel

Rond, vierkant, rechthoekig, ovaal: als waarnemer van verschillende notarissen verspreid over het land zie ik passeertafels in alle soorten en maten voorbijkomen. Welk type tafel het meest geschikt is voor het ondertekenen van een notariële akte? Ik ben er nog niet helemaal uit.

Tekst: Hüseyin Tosun | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine nummer 2024-02
Kanocolumn Huseyin Tosun 750x500

'Hier worden verhalen verteld, mijlpalen vastgelegd en tranen gelaten'

Hoe dan ook is het een fascinerende tafel. Er worden verhalen verteld die niemand anders kent, mijlpalen vastgelegd en tranen gelaten van blijdschap en verdriet. Het lijkt wel alsof de passeertafel een eigen leven leidt.

Natuurlijke positie

Vaak nemen (kandidaat-)notarissen en cliënten een natuurlijke plaats in aan de tafel. Cliënten gaan bijvoorbeeld niet snel zitten op de plek waar het dossier van de notaris ligt. Onze positie aan tafel bepaalt of wij goed contact kunnen leggen met de cliënten. Ik ben ervan overtuigd dat de tafel en stoelen in de passeerkamer net dat extraatje kunnen geven waardoor je als notaris een betere 'flow'  krijgt en de cliënten een unieke beleving kan laten ervaren. Uiteraard is dit niet het enige: de juridische kennis en (overige) softskills van de notaris zijn minstens zo belangrijk.

Halve nekverlamming

Wat de beste positie is aan de tafel, hangt af van het soort gesprek en het aantal aanwezigen. Ik ben flexibel en heb geen standaardplek. Bij de overdracht van een woning heb ik kopers en verkopers graag tegenover elkaar zitten. De verkopers links en de kopers rechts van mij, bijvoorbeeld. Dan kijk ik tijdens mijn verhaal af en toe naar links en dan weer naar rechts, zodat ik met beide partijen goed contact kan maken. Bij de bespreking van een testament is het juist prettiger wanneer de cliënt tegenover mij zit. Dan hoef ik niet een uur lang steeds heen en weer te kijken, maar alleen recht vooruit. Zo voorkom ik een halve nekverlamming.

Iftartafel

Op het moment van schrijven ga ik na een lange werkdag met veel afspraken van de passeertafel naar de iftartafel. De ramadan is namelijk aangebroken. Ook aan de iftartafel spelen zich veel emoties af. Enerzijds zoeken we verbinding met anderen door samen te eten, anderzijds denken we aan degenen die het minder (breed) hebben. Dit is het moment van inkeer en zelfreflectie om een beter mens en een betere (kandidaat-)notaris te worden. Ik hoop dat deze spirituele periode het notariaat en de wereld veel goeds zal brengen, ongeacht wie, wat en waar we zijn.

Reageren?

Mail dan naar nm@knb.nl