Logo KNB.nl
English

Kanocolumn

Uit m'n comfortzone

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of het schrijven van een column in Notariaat Magazine iets voor mij zou zijn. Vanwege mijn grote liefde voor de Nederlandse taal en een passie voor schrijven wakkerde die vraag gelijk een vuurtje bij mij aan.

Tekst: Sanne Wiersma | Beeld: Truus van Gog Notariaat Magazine nummer 2024-04
Kanocolumn Sanne Wiersma 750x500

'Je kijkt naar een witte achtergrond en denkt: waar moet ik beginnen!?'

Dat ik net die week op sociale media voorbij zag komen dat het ontzettend goed voor je is om eens uit je comfortzone te stappen, hielp ook bij de beslissing om 'ja' te zeggen.

Andere koek

Een column schrijven duwt mij zeker uit m’n comfortzone. Het is, zo begrijp ik nu nog beter, echt andere koek dan het schrijven van een artikel, paper of scriptie over een onderwerp waar ik in de dagelijkse praktijk mee bezig ben. Ineens moet je bijvoorbeeld veel meer letten op de woordkeuze en een persoonlijke noot. Het is ook belangrijk om het geschreven stuk kort te houden – iets waar ik als kandidaat-notaris niet per se in uitblink. Het begin van deze column deed mij dan ook denken aan mijn allereerste begeleidende e-mail bij mijn allereerste akte van oprichting van een besloten vennootschap: je kijkt een tijdje naar een witte achtergrond en denkt: waar moet ik beginnen!? En als je dan de eerste zin typt, moet je ervoor waken dat de mail, of in dit geval deze column, niet te lang wordt. Herkenbaar?

Onder druk

Er is in ieder geval 1 gelijkenis met zowel het schrijven van stukken die meer in mijn straatje passen als het werk van een kandidaat-notaris. Namelijk: presteren onder druk. Natuurlijk heb ik het schrijven van deze column tot het laatste moment uitgesteld. Het is inmiddels al even geleden dat ik nog kon lanterfanten op het werk, maar ik kan mij nog goed herinneren dat ik op rustige dagen mijn werk net zo lang uitstelde totdat de druk zo was gestegen dat uitstel niet langer mogelijk was. Ook herkenbaar?

Clichés

Het blijft een gek gegeven dat alle eerste keren voorbijvliegen en vervolgens een gewoonte worden. Des te leuker is het dus om jezelf eens uit te dagen en iets nieuws te proberen. Zo blijkt maar weer dat alle clichés waar zijn: gewoon doen, want als je het niet doet, weet je ook niet of je het kan.