Logo KNB.nl
English

Uit de praktijk

Onduidelijke Wna-artikelen: de top-5

In de Wet op het notarisambt (Wna) mag dan tot in detail beschreven staan hoe de notaris zijn werk moet doen, toch zorgen sommige artikelen nog altijd voor onduidelijkheid bij de beroepsgroep. Dat merkt de afdeling Praktijkzaken van de KNB, vraagbaak voor het notariaat, dagelijks. Een overzicht van de wetsartikelen die de meeste vragen oproepen.

Tekst: Heleen Boex en Philippe Petit | Beeld: VRHL Notariaat Magazine nummer 2024-06
Onduidelijk Wna 750x500

Artikel 29, lid 1 Waarneming

Ik ben kandidaat-notaris en ik ga komend jaar in het buitenland werken. Wat zijn de gevolgen als ik terugkom naar Nederland?
Hier geldt de 21-uurseis, die voorschrijft dat je alleen waarnemingsbevoegd bent als je het afgelopen jaar (voor benoeming zelfs twee jaar) gemiddeld 21 uur per week in het notariaat hebt gewerkt. Dus als u niet meer als kandidaat-notaris werkt, kunt u uw waarnemingsbevoegdheid verliezen. Staat u als vaste waarnemer van een notaris geregistreerd, blijft u vanuit het buitenland ook voor die notaris werken én blijft u lid van de KNB? Dan blijft uw vaste waarneming gewoon doorlopen.

Ik ben op 1 januari van dit jaar gestopt als notaris en ik ben ook geen kandidaat-notaris gebleven. Een bevriende notaris heeft mij gevraagd om in augustus voor haar waar te nemen. Mag dat?
Dat mag niet, omdat u niet aan de 21-uurseis voldoet. In dit geval hebt u in de afgelopen twaalf maanden – teruggerekend vanaf augustus van dit jaar – vijf maanden wel en zeven maanden niet gewerkt.

Ik werk als freelance kandidaat-notaris twee dagen per week als vaste waarnemer voor een notaris. Ik wil nu ook voor een nieuwe klant gaan waarnemen. Mag dat?
Nee, wederom is hier de 21-uurseis de boosdoener. U hebt het afgelopen jaar namelijk 16 uur per week gewerkt. Dat is te weinig voor een nieuwe benoeming tot waarnemer bij een andere notaris.
Tip: laat ook de tijd die u zelf besteedt aan het volgen van cursussen en het bijhouden van vakliteratuur bij de KNB registreren als gewerkte uren, ook als u die niet kunt factureren. Dat kan ervoor zorgen dat u toch gemiddeld 21 uur per week haalt.  

Wat de KNB wil
De KNB wil dat dit objectieve 21-uurscriterium komt te vervallen. In plaats daarvan mag de notaris dan zelf voordragen wie hij als zijn lichte waarnemer wil.

Artikel 15 Ontslagprocedure

Ik heb een kandidaat gevonden die mijn onderneming wil overnemen. Waarom wordt mijn protocol dan toch nog minimaal vijf maanden opengesteld?
De minister van Justitie en Veiligheid wijst het protocol toe aan een notaris. Daarvoor heeft de minister een beslistermijn van vijf maanden. Het zou kunnen dat er ook anderen geïnteresseerd zijn in uw protocol, bijvoorbeeld omdat ze altijd al notaris wilden worden in uw gemeente. De KNB adviseert de minister over de overname van protocollen.
Totdat uw protocol officieel wordt toegewezen, hebt u een zware waarnemer nodig. Dat kunt u zelf zijn, maar ook uw beoogde opvolger. Een kandidaat moet eerst nog de benoemingsprocedure bij de Commissie Toegang Notariaat doorlopen, voordat hij notaris is en u definitief kan opvolgen.

Artikel 29 lid 4 Duur van de waarneming

Ik kan geen opvolger vinden. Wat nu?
Na defungeren moet de kamer voor het notariaat een zware waarnemer benoemen. Het komt vaak voor dat de notaris zelf doorgaat, tenzij hij in de buurt een zware waarnemer kan vinden. Die waarnemer hoeft niet in uw gemeente te zitten. De waarneming duurt in beginsel maximaal één jaar. Als er dan nog geen opvolger is gevonden, zal de minister het protocol toewijzen aan een andere notaris.

Wat de KNB doet
De KNB helpt kantoren die willen samenwerken of problemen hebben met de opvolging. Met diverse kantoren zijn het afgelopen jaar gesprekken gevoerd om hun behoeften te inventariseren. Zo brengen we in kaart waar kansen liggen voor samenwerking tussen kantoren of tussen kantoren en kandidaat-notarissen.

Artikel 49b Wie kan afschrift verklaring van erfrecht krijgen?

Een huisbaas die nog twee maanden huur krijgt van de overledene wil een verklaring van erfrecht hebben of de contactgegevens van de executeur. Mag ik die geven?
De partij die vraagt om een afschrift van de verklaring van erfrecht, in dit geval de huisbaas, moet een rechtsverhouding hebben met de overledene. Daaronder valt ook een huurovereenkomst. De huisbaas heeft er belang bij om dat afschrift te krijgen, omdat hij moet weten bij wie hij de afrekening voor de huur kan indienen.
In de Algemene verordening gegevensbescherming staat dat je contactgegevens mag verstrekken als degene die ze ontvangt daar een gerechtvaardigd belang bij heeft. De huisbaas heeft er belang bij om te weten tot wie hij zich moet richten, dus u kunt beperkte contactgegevens van de executeur met hem delen, bijvoorbeeld telefoonnummer of e-mailadres. U kunt zo’n derde partij natuurlijk ook aanbieden om een bericht door te sturen aan de executeur. Let wel: dit kost tijd en die krijgt u mogelijk niet vergoed.

Artikel 12 lid 3 Protocol bewaren

Ik laat een nieuw kantoor bouwen. Daar komt ook een archiefruimte in: aan welke eisen moet die voldoen?
Artikel 12 lid 3 van de Wna is uitgewerkt in de Archiefregeling. Hierin staat gedetailleerd beschreven waar de archiefruimte en ook de hechtmiddelen, archiefdozen en de opgeslagen materialen aan moeten voldoen. Er is een nieuwe Archiefregeling in de maak. Daar is een aantal wijzigingen in opgenomen. Zo moet een brandslanghaspel voortaan buiten de archiefruimte worden geplaatst en moeten de kasten ten minste 20 centimeter van de muur staan. De nieuwe Archiefwet, waar deze regeling uit voortvloeit, ligt nog in de Tweede Kamer. Pak ‘m er alvast bij als u gaat bouwen, zodat u voorbereid bent op de nieuwe eisen.

Wat de KNB wil
Bij de internetconsultatie over de nieuwe Archiefregeling heeft de KNB ervoor gepleit om archiefruimtes kleiner dan 50 vierkante meter uit te zonderen van deze regeling. Zo willen we voorkomen dat kantoren worden opgezadeld met hoge kosten om aanpassingen te doen.