Logo KNB.nl
English

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil het taboe op ouderenmishandeling doorbreken en ouderenmishandeling voorkomen en aanpakken. Daarom is zij in 2011 het actieplan 'Ouderen in veilige handen' gestart samen met onder meer Veilig Thuis, seniorenorganisaties, politie, bewindvoerders, banken en notarissen. De Brede Alliantie 'Veilig financieel ouder worden' (2015) is een vervolg hierop.

Financiële uitbuiting van ouderen bestaat in allerlei soorten en maten. Een oude tante die onder druk wordt gezet door een neef om haar testament in zijn voordeel te veranderen. Een dochter die ook even haar eigen boodschappen doet met het pasje van haar bejaarde vader. Ouderen kunnen zelf veel doen om financiële uitbuiting te voorkomen, bijvoorbeeld door in een levenstestament vast te leggen wie je financiën mag beheren als je zelf te ziek of te kwetsbaar bent om dat te doen.

De campagne van het ministerie van VWS is bedoeld om financieel misbruik van ouderen uit de taboesfeer te krijgen. Zodat het beter kan worden voorkomen of om het zo snel mogelijk te herkennen en te stoppen.

Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.