Regeling toezicht trustkantoren roept vragen op bij GCV

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) stemt in met de vrijstellingen die zijn opgenomen in het voorstel voor de Regeling toezicht trustkantoren 2018. Wel heeft de commissie nog enkele vragen over de vrijstelling voor besturen van stichting administratiekantoren (STAK’s).

In de nieuwe regeling worden vrijstellingen onder de Wet toezicht trustkantoren 2018 geregeld. Ook worden de te verstrekken gegevens voor vergunningaanvragen en voor het melden van incidenten vastgesteld.

Nadere toelichting
De GCV, bestaande uit leden van zowel de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) als de Nederlandse orde van advocaten, ontvangt graag van de minister van Financiën een nadere toelichting op de vrijstelling die in artikel 2 wordt verleend aan besturen van stichtingen die uitsluitend aandelen houden voor certificaathouders. De GCV vraagt zich af (pdf) wanneer sprake is van ‘stichtingen die uitsluitend aandelen houden voor certificaathouders’. Deze vraag wordt aan de hand van enkele zich in de praktijk met enige regelmaat voordoende situaties toegelicht. Het gaat om gevallen waarin de STAK bijvoorbeeld als executeur ook een nalatenschap afhandelt of gevallen waarin de STAK een aandeelhoudersovereenkomst kan sluiten met overige aandeelhouders en alle handelingen kan verrichten die verband houden met die aandeelhoudersovereenkomst. Verder komt het voor dat een STAK ook aandelen kan houden voor anderen dan certificaathouders. De GCV stelt een aangepaste tekst van artikel 2 voor.

Verder in het nieuws

'Kritisch naar wetgeving kijken trok mij wel'

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) van de KNB en de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) heeft per 1 oktober een nieuw lid: Martijn van Steensel, kandidaat-notaris en partner bij Van...

Flinke stijging hypotheek- en overdrachtsakten

Het aantal hypotheek- en overdrachtsakten is in augustus flink gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het aantal gepasseerde hypotheekakten steeg met 18 procent, het aantal overdrachtsak...