'Werk meer samen in Europees verband'

Nieuwe technologieën als blockchain en de 'cloud' hebben nieuwe Europese regels nodig. En meer samenwerking tussen de Europese notariaten. Dat geluid klonk vorige week tijdens het 8e Futurology Forum van de Raad van Notarissen in Europa, de CNUE.

Europese notariaten moeten meer samenwerken om een gezamenlijke strategie te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van grensoverschrijdende transacties. Daarvoor kunnen zij data uit verschillende landen gebruiken. Dat stelde de Hongaarse notaris Tamás Parti tijdens zijn lezing over de relevantie van data voor notarissen. Hij werkte zelf mee aan een onderzoek waarbij allerlei gegevens zijn verzameld over erfopvolging en grensoverschrijdende transacties.

Eudoc
Een voorbeeld van een Europese samenwerking is het project Eudoc, een digitaal platform voor Europese notariaten. Nadja Danninger, kandidaat-notaris uit Duitsland, en notaris José Carmelo Llopis uit Spanje lieten de deelnemers aan het forum de werking van het Duits/Spaanse platform zien. Via het platform kunnen allerlei documenten – zoals volmachten – worden gevonden en beveiligd worden uitgewisseld. Het plan is om nog dit jaar een pilot live te zetten.

Cloud
De Hongaar Péter Halmos, advocaat en privacyrecht specialist, sprak over het werken in de cloud. Steeds meer notariële diensten maken hier gebruik van. Halmos legde uit dat deze manier van werken een andere regelgeving vereist. Wat zijn de gevolgen voor de bescherming van persoonsgegevens en welke jurisdictie geldt voor elders opgeslagen data?

Blockchain
Ook een andere relatief nieuwe technologie kwam ter sprake: blockchain. Perrine de Coëtlogon, als blockchain-expert verbonden aan de Universiteit van Lille, vertelde over de European Blockchain Partnership. Daarin hebben inmiddels 30 landen zich verenigd met als doel Europese standaarden neer te zetten voor veiligheid en privacy van gegevens, waaronder die van notariële diensten.

Werkgroep
De genoemde nieuwe technieken komen ook regelmatig voorbij in de CNUE-werkgroep New Technologies. Twee leden van deze werkgroep, Isabelle Cox en Martin Beenen, waren aanwezig bij het forum, net als de manager innovatie van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), Bernadette Verberne.

Verder in het nieuws

'Het werk is minder zwart-wit dan mensen soms denken'

De KNB verwelkomt doorlopend nieuwe leden. Wie zijn die mensen die kiezen voor een loopbaan in het notariaat? Waarom hebben ze voor dit vak gekozen en wat zijn hun verwachtingen? Iedere maand zetten w...

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...