KNB treedt toe tot dagelijks bestuur CNUE

De Duitse notaris Peter Stelmaszczyk heeft vrijdag in Berlijn formeel het voorzitterschap van de Raad van notarissen in Europa, de CNUE, overgenomen. Hij volgt daarmee zijn Italiaanse collega Giampaolo Marcoz op. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), vertegenwoordigd door Annerie Ploumen en Isabelle Cox, trad tijdens diezelfde bijeenkomst toe tot het dagelijkse bestuur van de CNUE.

Verschillende gezagsdragers uit Europa woonden de officiële overdrachtsceremonie bij. In zijn toespraak onderstreepte Marco Buschmann, de Duitse federale minister van Justitie, de rol van notarissen als onderdeel van preventieve rechtsbedeling. Zijn Letse collega Inese Lībiņa-Egnere beschreef de hoge mate van digitalisering van het notariaat in Letland. Lionel Galliez, de recent verkozen voorzitter van de Internationale Union of Notaries (UINL), pleitte voor een sterke samenwerking van alle notarissen op Europees en internationaal niveau. Ook de president van het Oekraïense notariaat, Volodymir Marchenko, was speciaal voor deze gelegenheid naar Berlijn gereisd.

Nauwe samenwerking
In de daaropvolgende eerste bijeenkomst van het dagelijkse bestuur, waar Nederland dit jaar deel van uit maakt, presenteerde Stelmaszczyk zijn programma voor 2023. De nauwe samenwerking tussen de Europese notariaten en instellingen staat daarbij centraal. Het antiwitwaspakket, het voorstel van de Europese Commissie voor de verdere digitalisering van het vennootschapsrecht en de bescherming van kwetsbare volwassenen zijn de belangrijkste onderwerpen.

Kwetsbare ouderen
Annerie Ploumen heeft namens de KNB haar steun voor deze agenda uitgesproken en toegezegd een rol te gaan spelen bij de bescherming van kwetsbare ouderen. Een onderwerp dat goed aansluit bij zowel de nationale agenda van het notariaat als die van de politiek.

Peter StelmaszczykDe nieuwe CNUE-voorzitter Peter Stelmaszczykcopyright BNotK

Verder in het nieuws

Samenvatting Modelreglement Kleine VvE’s beschikbaar

De Werkgroep Modernisering Appartementsrecht Nederland (WMANL) heeft een samenvatting van het Modelreglement bij splitsing in appartementsrechten Kleine Vereniging van Eigenaars 2021 (MR Kleine VvE’s)...

Drie notarissen benoemd tegen advies CTN in

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming heeft het afgelopen jaar 3 notarissen benoemd tegen het advies van de Commissie toegang notariaat (CTN) in. Dat laat hij weten in antwoord op vragen van K...

Invoering Omgevingswet uitgesteld tot 2024

De invoering van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld. Volgens minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is het de bedoeling dat de wet nu per 1 januari 2024 ingaat.