De poortwachtersrol van de vastgoednotaris in de praktijk versterken. Dat stond deze week centraal tijdens het gelijknamige congres voor (kandidaat-)notarissen die zich bezighouden met vastgoed. Ruim 100 leden en genodigden namen deel aan het congres dat werd georganiseerd door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de Vereniging van Notariële Registergoed Specialisten (NRS), het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en Platform Veilig Ondernemen (PVO).
Tijdens het plenaire gedeelte behandelden sprekers van Universiteit Utrecht en Bureau Financieel Toezicht het wettelijk kader waarbinnen de notaris als poortwachter moet handelen en recente en veelvoorkomende verschijningsvormen van ondermijning. Vervolgens gingen de deelnemers in twee groepen uit elkaar voor twee carrouselrondes van workshops.
Casus
In de ene workshop behandelden voormelde sprekers een casus rond een registergoed. Centraal hierbij stond wat de vastgoednotaris aan de voorkant ziet. Er werd gekeken naar indicatoren en red flags, vragen die notarissen kunnen stellen en stukken die zij kunnen opvragen. Vervolgens werd gekeken naar wat er aan de achterkant (opsporing en vervolging) is gebeurd.
Recreatiepark
In de andere workshop namen sprekers van Politie, Belastingdienst en FIOD de deelnemers mee in de ontwikkelingen die zij zien. Zoals fraude, witwassen, verhullingsconstructies, katvangers, malafide aan- en verkoop, maar ook exploitatie van vastgoed. Hoe presenteren criminelen zich? Waar in de vastgoedcyclus speelt het? Bij welk type vastgoed? Wat zijn de risico-indicatoren? Hierbij passeerden diverse voorbeelden de revue. Zoals de verwerving van een recreatiepark, een voormalig bankgebouw, een kantorencomplex door een ‘buitenland’-constructie of een stuk grond en de ontwikkeling hiervan. Ook financiering en exploitatie kwamen aan bod.