Een nieuwe inkomend voorzitter, daar willen wij natuurlijk alles van weten. Barbara van Kampen (52) werkt als notaris in Oss. Maar wat weten we verder van dit betrokken KNB-lid? Een nadere kennismaking aan de hand van 5 dilemma's.
Ledenraad of redactieraad? (Van Kampen had in beide zitting toen ze werd benoemd als nieuw KNB-bestuurslid, red.)
Ik vond het heel leuk om via de redactieraad een inkijkje te krijgen in de totstandkoming van Notariaat Magazine, mee te denken over geschikte onderwerpen. Maar ik kies voor de ledenraad, waar ik sinds 2021 in zat. Als ik ergens over kan meedenken, dan doe ik dat liever in de ledenraad, omdat die van belang is voor het notariaat als geheel en dat weegt voor mij zwaarder dan meedenken over de invulling van ons magazine. In de ledenraad ben je betrokken bij de besluitvorming. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.
Poortwachter of adviseur?
Dat zijn we als notaris natuurlijk allebei, maar dat laatste mogen we wel wat beter voor het voetlicht brengen. Wij zien onszelf weliswaar als adviseur van onze cliënten, maar voor het publiek is die rol minder duidelijk. Het idee is toch vaak: we kopen een standaard akte bij de notaris, daar zetten we onze handtekening onder en verder zal het allemaal wel. Terwijl wij wel degelijk over hun schouder meekijken: zijn de belangen van onze cliënt voldoende geborgd, hebben zij de juiste informatie gekregen? Als ik KNB-voorzitter mag worden, wil ik juist op dit aspect gaan sturen: communicatie en verbinding. Niet alleen tussen de KNB en haar leden of tussen notarissen onderling, maar juist ook tussen samenleving en notariaat: wij zitten er voor de rechtsbescherming en daar mogen we trots op zijn.
Betere toegang tot het recht door eenvoudige taal of verhelderende plaatjes?
Die horen bij elkaar. Ik vind het een gemiste kans om alleen met taal te werken, omdat ons brein ook behoefte heeft aan beeld. Maar met alleen plaatjes ben je er niet: die kunnen iets verduidelijken, maar ze hebben ook een toelichting nodig. Tekst en beeld moeten elkaar in mijn ogen versterken.
Op ons kantoor hebben we beeldtaal doorgevoerd in alle processen; overal waar het iets toevoegt, maken we gebruik van pictogrammen. We hebben bijvoorbeeld een stappenplan met infographics voor starters op de woningmarkt. En bij de akte doen we altijd een toelichting met plaatjes. Van cliënten krijgen we terug dat zij dit echt heel fijn vinden, dat het hen helpt om beter te begrijpen wat er in de akte staat. Dankzij mond-tot-mondreclame levert dat ook weer nieuwe cliënten op.
Kantoortuin of thuiswerkplek?
Wij hebben hier geen kantoortuin, daar leent het pand zich niet voor. En we missen het niet, want ik heb gemerkt dat medewerkers het erg fijn vinden om hun eigen ruimte te hebben waar ze rustig kunnen werken. Niemand heeft hier een standaard thuiswerkdag. We zitten het liefst bij elkaar, maar thuiswerken vind ik ook prima, zo lang het maar in overleg gebeurt. Zelf heb ik niet zo’n voorkeur: ik vind het fijn op kantoor, maar thuiswerken is voor mij soms ook lekker, zeker als ik me ergens op moet concentreren.
Carnaval of KNB-congres?
Het KNB-congres. Ik ben pro carnaval, vind het een geweldige traditie, maar ik heb er zelf niet zo veel gevoel bij. Het kantoor is wel 1 dag dicht, altijd op maandag, maar dinsdag gaan we gewoon weer open. Dan werken we met een halve bezetting; de andere helft viert carnaval.
Ik kan best in de lampen hangen, maar geef mij dan maar de pre-party voorafgaand aan het KNB-congres. Daar gaan we de laatste 4 jaar met het kantoor naartoe: eerst samen eten, dan naar het feest, dansje maken en de volgende dag naar het congres. Dat is voor mij echt iets om naar uit te kijken.
Lees ook het interview in Notariaat Magazine 2022, nr. 6
CV Barbara van Kampen
Geboren: 23 juli 1971 in Uden
Burgerlijke staat: samenwonend met samenlevingscontract, 16-jarige zoon
Lengte: 1.68 m
Eerste baan: als 15-jarige friet bakken in de snackbar
KNB-lid sinds: 1996
Notaris sinds: 2005
Guilty pleasure: een glaasje sambuca
Barbara van Kampen