Ambtenaren waarschuwden bewindslieden voor gevolgen wijzigingen overdrachtsbelasting

Volgens Vastgoedmarkt blijkt uit onderzoek dat ambtenaren van het ministerie van Financiën hun minister en staatssecretaris hebben afgeraden starters vrij te stellen van overdrachtsbelasting. Zij vreesden voor hogere huizenprijzen. Toch voerden minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Hans Vijlbrief de maatregel in. Kamerlid Wybren van Haga eist opheldering van hen over deze gang van zaken.

De KNB waarschuwde een jaar geleden al dat de differentiatie van de overdrachtsbelasting niet zal leiden tot het beoogde doel: starters een betere toegang geven tot de woningmarkt en particuliere beleggers ontmoedigen woningen te kopen als investering. Door een Wob-verzoek van Vastgoedmarkt is duidelijk geworden dat ambtenaren van het ministerie van Financiën hiervoor ook hebben gewaarschuwd. Volgens het ministerie is het nog te vroeg om op basis van de huidige cijfers uitspraken te doen over het prijseffect van de maatregelen.

Waslijst
Van Haga wil van Hoekstra en Vijlbrief weten wat hen heeft doen besluiten om de wijzigingen van de overdrachtsbelasting toch door te voeren. Hun ambtenaren kwamen volgens Van Haga namelijk met een waslijst aan argumenten om het niet te doen: het is niet uitvoerbaar, niet doeltreffend en niet doelmatig. Ook wil hij van Hoekstra en Vijlbrief horen waarom het advies om via een internetconsultatie de effecten voor te leggen aan de marktpartijen in de wind is geslagen.

Verder in het nieuws

Er is veel in het notariaat om positief over te zijn

Het FD heeft vandaag een artikel gepubliceerd over de demografische ontwikkelingen in het notariaat. Daarin ligt de focus op het dalend aantal notarissen en de problemen met bedrijfsopvolging, terwijl...

Notaris Saskia Laseur is Legal Woman of the Year 2023

Notaris Saskia Laseur is verkozen tot Legal Woman of the Year 2023. De jury roemde haar oproep aan andere vrouwelijke juristen om niet terug te schrikken voor nevenfuncties. 'Naast je werk kun je zove...