Biedlogboek moet zorgen voor extra transparantie

De NVM, VBO, Vastgoedpro en de Vereniging Eigen Huis voeren op 1 juli een digitaal biedlogboek in. Kandidaat-kopers die een bod hebben uitgebracht kunnen daarin, na het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden, zien hoe het biedingsproces is verlopen.

Het biedlogboek moet zorgen voor extra transparantie. Per 1 januari 2023 wordt het gebruik van het biedlogboek verplicht: vanaf die dag hebben kandidaat-kopers recht op inzage in het biedlogboek. Voorwaarde is wel dat de makelaar is aangesloten bij een van de 3 branche- en beroepsorganisaties: NVM, VBO en Vastgoedpro. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil het biedlogboek in de toekomst per wet verplichten. Partijen die geen gebruik maken van een gecertificeerd biedlogboek kunnen dan niet langer een bied- of onderhandelingsproces begeleiden.

Gezamenlijk tuchtrecht
De 3 organisaties kondigden eerder dit jaar aan met een onafhankelijk, gezamenlijk tuchtrecht te komen. Consumenten kunnen zo terecht bij 1 loket voor de afhandeling van hun klachten. De tuchtraad gaat makelaars, taxateurs en bouwkundig keurders toetsen aan de al bestaande beroeps- en gedragscodes.

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...