CDA: ‘Noodzaak voorstel huwelijksvermogensrecht niet onderbouwd’

Verschillende politieke partijen zijn kritisch op het wetsvoorstel huwelijksvermogensrecht. Met dit wetsvoorstel willen D66, PvdA en VVD de wettelijke gemeenschap van goederen beperken tot dat wat beide echtgenoten tijdens hun huwelijk verwerven. Van het CDA had het wetsvoorstel niet gehoeven. Volgens Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg is er geen onderbouwing van de noodzaak van het wetsvoorstel en heeft het ongewenste fiscale gevolgen.

De SP is er nog niet uit of de partij voor of tegen het wetsvoorstel is. Michiel van Nispen wil weten wat nu precies anders is aan dit wetsvoorstel als je het vergelijkt met een soortgelijk voorstel uit 2008. Hij vindt het feit dat partners een administratie moeten bijhouden wel een nadeel. Ook wil hij weten hoeveel mensen straks verplicht naar de notaris moeten als zij toch willen trouwen in gemeenschap van goederen. De ChristenUnie vindt het voorstel te individualistisch. Het CDA is duidelijk tegen. Volgens Van Toorenburg is er geen maatschappelijk draagvlak en rammelen de onderzoeken. De fiscale gevolgen moeten volgens haar beter in kaart worden gebracht. ‘Als een meerderheid niet om dit systeem vraagt, waarom dringen wij zoiets dan op’, vraagt ze zich af.

Problemen met bijhouden administratie
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt dat het wettelijk huwelijksvermogensrecht een goede regeling moet bevatten voor de grootste groep gehuwden. Het voorstel voor wijziging van het huwelijksvermogensrecht moet daarom breder worden onderbouwd. Daarnaast denkt de KNB dat het voorgestelde stelsel in de praktijk tot problemen kan leiden omdat partners een goede administratie moeten gaan voeren. Gebeurt dat niet dan zal de afwikkeling van een gemeenschap na ontbinding er niet eenvoudiger op worden.

De Tweede Kamer behandelde het wetsvoorstel woensdagavond. Het wachten is nu op een reactie van de initiatiefnemers.

Verder in het nieuws

Bij kleine banken soms problemen met levenstestament

Sommige kleine banken accepteren geen levenstestament. Zij staan vertegenwoordiging van hun klanten op basis van een levenstestament niet toe. Notarissen zullen cliënten die een levenstestament willen...

Eerste vrouwelijke voorzitter voor UINL

Christina Armella is door de Algemene Raad van de UINL (Union Internationale des Notariats Latins) als nieuwe voorzitter gekozen. Dit gebeurde vorige week in Jakarta tijdens het driejaarlijkse UINL-co...