De invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023 staat op losse schroeven. De reden: de Eerste Kamer heeft de stemming over deze ingangsdatum uitgesteld. De senatoren vrezen namelijk voor software-problemen bij de invoering van de wet.
Om de invoering per 1 januari 2023 mogelijk te maken, moet de senaat uiterlijk eind deze maand instemmen met deze datum. De Eerste Kamer wil echter een onderzoek van het Adviescollege ICT-toetsing afwachten. Daarin wordt onderzocht of de aanpassingen die de afgelopen maanden aan de software zijn gedaan voldoende zijn.
Notariële rechercheplicht
De software is niet het enige probleem dat speelt bij de nieuwe Omgevingswet. Onlangs wees Annerie Ploumen, de voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, op de consequenties van het wegvallen van de notariële rechercheplicht voor een aantal publiekrechtelijke beperkingen bij inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet. Daardoor valt een deel van de notariële consumentenbescherming weg. Volgens De Jonge zou dit opgelost kunnen worden met een consumentenbrochure.