Minister De Jonge wil met brochure consument wijzen op wegvallen notariële rechercheplicht

KNB-voorzitter Annerie Ploumen heeft donderdag 2 juni kennisgemaakt met Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Tijdens het gesprek kwamen onderwerpen als de Omgevingswet en de transparantie in het koopproces aan de orde.

Ploumen heeft aandacht gevraagd voor de consequenties van het wegvallen van de notariële rechercheplicht voor een aantal publieksrechtelijke beperkingen bij inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet. Hiermee valt een deel van de notariële consumentenbescherming weg. De Jonge liet weten deze zorgen te begrijpen en te onderkennen. Zijn oplossing is het maken van een consumentenbrochure waarin staat wat consumenten voortaan zelf moeten doen. De KNB denkt dat dit niet voldoende is omdat het om een complex proces gaat waar expertise voor nodig is.

Digitale biedboeken
Het tweede onderwerp was transparantie bij het kopen van een woning. De Jonge wil bij particulier vastgoed gaan werken met digitale biedboeken. Hierin ziet hij een rol voor de notaris. Die kan controleren of de gebruikte biedtool overheidsgecertificeerd is. Volgens Ploumen is dat te mager en heeft de notaris veel meer te bieden in dit proces. Hierover wil de minister verder in gesprek met de KNB.

Verder in het nieuws

Minder scherpe daling aantal akten

De dalende trend van het aantal gepasseerde akten in het notariaat lijkt iets af te vlakken. In de eerste 7 maanden van dit jaar was telkens een daling te zien van ruim 10 procent ten opzichte van vor...